26 maja, 2020

1, 2, 3 … kdo lovi?

Pazite, da vas sredi poletja ne ulovita maščoba in slaba volja, ker že spomladi niste začeli s telesnimi aktivnostmi in telovadbo. Šport oziroma aktivno gibanje sta izredno pomembna elementa zdravega načina življenja. Da bodo rezultati redne telesne aktivnosti vidni in učinkoviti, je potrebno v telo vnesti hrano, ki vsebuje prave dodatke. Tako lahko rečemo, da […]

Pazite, da vas sredi poletja ne ulovita maščoba in slaba volja, ker že spomladi niste začeli s telesnimi aktivnostmi in telovadbo.

Šport oziroma aktivno gibanje sta izredno pomembna elementa zdravega načina življenja. Da bodo rezultati redne telesne aktivnosti vidni in učinkoviti, je potrebno v telo vnesti hrano, ki vsebuje prave dodatke. Tako lahko rečemo, da skrbimo za zdravo telo in močne mišice. Ni pomembno, če ste vrhunski ali priložnostni športnik, stari ali mladi, za vse velja enako – ogljikovi hidrati, proteini in maščobe so ključen del prehranskih navad. Presenečeni pa boste nad dejstvom, da so vsa hranila, predvsem beljakovine oziroma proteini, pomemben del prehranske verige zlasti pri starejših ljudeh.

blog proteini

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaj se zgodi, ko »pokurimo« maščobo?

Pri daljši oziroma bolj intenzivni aktivnosti se večji delež energije porablja iz maščob in ogljikovih hidratov. Ko pa v telesu zmanjka maščobe, začne telo kot pogonsko sredstvo uporabljati osnovne gradnike beljakovin, aminokisline. Prav zato je dobro, da v telo vnašamo dovolj maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, saj so prav vsi za telo pomembni.

Če se športnik ukvarja z dvigovanjem uteži, potem pa dela še kardio ali aerobno vadbo, bo potreboval več beljakovin, kot športnik, ki dviguje samo uteži. Strokovnjaki trdijo, da je za športnike primerna količina zaužitih beljakovin 1,3 g/kg telesne teže.

Kdo potrebuje beljakovine?

Vegetarijanci

Vegetarijanska prehrana zahteva več časa za pripravo in načrtovanje pri nakupu živil, pa tudi več znanja o sestavi posameznega živila, kar pripomore k bolj zdravemu življenju, saj se s tem ognemo vsej hitro pripravljeni hrani. Splošno pa velja tudi dejstvo, da vegetarijanci bolj zdravo živijo, se več gibljejo, ne pijejo alkohola in so na višji ravni zavesti, kar so pozitivni dejavniki. Vegetarjanski način življenja pa lahko postane grožnja, pri tistih, ki upoštevajo strogo vegetarijansko dieto. Zato je zelo priporočljivo, da prav slednji vnašajo zadostno količino beljakovin oziroma proteinov.

Športniki

Proteini imajo zelo pomembno vlogo, njihova glavna naloga v telesu je skrb za regeneracijo mišic. Ravno to je razlog, zakaj postajajo vse bolj priljubljeni v športni prehrani. Številni športniki vedo, da brez beljakovin ne gre. Dodajanje proteinov v športne napitke med vadbo izboljša vzdržljivostno zmogljivost kar za 30 % (več o raziskavi: Proteini in aminokisline v prehrani vzdržljivostnega športnika, diplomsko delo). Primerna količina proteinov po vadbi pa skrbi za popravilo mišičnih tkiv.

Starostniki

Starejši ljudje morajo paziti na dovolj veliko količino vnosa beljakovin v telo, saj se z leti pojavijo spremembe v apetitu in prebavi. Mišično tkivo lahko krepijo s krajšimi sprehodi ali nordijsko hojo. Tudi v primerih, ko starostniki zaradi zloma kosti na nogi ali druge bolezni dalj časa ležijo, se posledično pojavi izguba mišičnega tkiva.

Dobro je vedeti

Pri proteinih ni pomembna le količina vnosa, temveč tudi kakovost. Naše telo nekatere proteine sprejema bolje kot druge. Merilo kakovosti proteinov se skriva tudi pod kratico PCDAAS, kar pomeni Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score.

Kakovostne beljakovine iz rumenega graha so lahko prebavljive in imajo visoko biorazpoložljivost. So odlično nadomestilo beljakovin za vse, ki so alergični na pšenico, mleko ali sojo.

Izdelki NOW Sport so testirani na prisotnost vseh prepovedanih substanc v športu in so varni za uporabo. Vsaka serija izdelka iz športne linije se z zelo občutljivo in akreditirano metodo (ISO17025) preveri na več kot 220 prepovedanih substanc (anabolni steroidi, rastni hormoni, beta agonisti…).

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane