19 avgusta, 2020

[Pisali ste nam] Spet se mi je pojavil herpes

Pisala nam je Melisa: “Stara sem 24 in letos sem imela herpes že petkrat. Vedno se mi pojavi na istem mestu. Ko se mi spusti, se razširi in zelo boli. Takoj ko začutim srbenje se pričnem mazat z mazilom za herpes s cinkom. Kljub temu se razširi in nastane suh ocvirk, ki poka in zelo […]

Pisala nam je Melisa: “Stara sem 24 in letos sem imela herpes že petkrat. Vedno se mi pojavi na istem mestu. Ko se mi spusti, se razširi in zelo boli. Takoj ko začutim srbenje se pričnem mazat z mazilom za herpes s cinkom. Kljub temu se razširi in nastane suh ocvirk, ki poka in zelo počasi odpade. Zanima me kako deluje mazilo za ustnice Glizigen in kaj bi mi še svetovali proti herpesu?”

herpes

Hvala za vprašanje in zaupanje. Izbruh herpesa sproži vse kar oslabi imunski sistem (okužbe, imunosupresivna zdravila, nespečnost, ..) ostre vremenske razmere (sončenje, veter, mraz) ali povišana telesna temperatura. Med sprožilci je tudi slaba prehranjenost.

V laboratoriju so dokazali, da virus herpesa za razmnoževanje potrebuje aminokislino arginin, zato se je dobro med izbruhom izogibati hrani, ki ga vsebuje veliko (oreški, žita, čokolada). Nasprotno pa razmnoževanje virusa ovira lizin. To je aminokislina, ki jo je veliko v mleku, mesu in ribah.

To spoznanje o lizinu so raziskovalci preverili tudi na ljudeh. Skupino ljudi, ki je imela pogoste herpese so razdelili v dve skupini. Prva je jemala 3 g lizina na dan v treh porazdeljenih odmerkih, druga pa ne. Izkazalo se je, da se je v skupini z lizinom zmanjšalo število ponovitev herpesa, pri tistih, ki pa je izbruhnil je bilo celjenje hitrejše, herpes pa se je razvil v blažji obliki. V primerjavi s kontrolno skupino je bila terapija po šestih mesecih uspešnejša pri 74 % preiskovancev, pri kontrolni pa je bilo izboljšanje le pri 28 %.

Priporočam mazilo Glizigen, ki vsebuje aktivirano glicirizinsko kislino. Gre namreč za aktivno sestavino zdravilne rastline sladki koren (Glycyrrhiza glabra L.). Vpleta se v mehanizme, ki jih virus uporablja za razmnoževanje in širjenje v gostitelju. Ker jo proizvajalec Glizigena še molekularno aktivira, njeno učinkovitost še poveča. Z nanosom mazila tako preprečujemo širjenje virusa. Ker pa ima glicirizinska kislina močan protivnetni učinek, pospešimo tudi celjenje bolečih razjed. Zaradi dodanih vlažilnih sestavin, je občutek po nanosu mazila prijeten in pomirjujoč. Mazilo na obolelo mesto nanesite 3 do 5-krat na dan.

Svetujem tudi vitamin C. Koristi imunskemu sistemu, celice varuje pred poškodbami in in aktivira viruse. Jemljite 2-krat po 500 mg vitamina C na dan ali 1000 mg vitamina C s podaljšanim sproščanjem 1-krat na dan.

V Hiši zdravja na vprašanja naših bralcev odgovarja mag. Urša Strlekar, mag. farm.

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane