11 junija, 2018

Prednosti liposomalnih dopolnil

Uživanje prehranskih dopolnil lahko izboljša določene telesne funkcije ter hkrati prepreči pojav nekaterih nepravilnosti v delovanju našega organizma. Za uspešno delovanje teh učinkovin, ki jih zaužijemo v obliki prehranskih dopolnil, pa je ključnega pomena, da med presnovo ne izgubijo strukture ter da dosežejo tarčno tkivo, na katerega delujejo. Na obsežnem trgu prehranskih dopolnil so se […]

Uživanje prehranskih dopolnil lahko izboljša določene telesne funkcije ter hkrati prepreči pojav nekaterih nepravilnosti v delovanju našega organizma. Za uspešno delovanje teh učinkovin, ki jih zaužijemo v obliki prehranskih dopolnil, pa je ključnega pomena, da med presnovo ne izgubijo strukture ter da dosežejo tarčno tkivo, na katerega delujejo.

Na obsežnem trgu prehranskih dopolnil so se pojavila liposomalna prehranska dopolnila, ki se od običajnih prehranskih dopolnil razlikujejo v aktivnih sestavinah enkapsuliranih v liposome. Liposomalna tehnologija omogoči enkapsulacijo aktivne učinkovine s pomočjo liposomov, ki so sestavljeni iz vodnega okolja v notranjosti in maščobne (fosfolipidne) ovojnice, kar pomeni idealni transportni sistem tako za vodotopne (hidrofilne) kot maščobotopne (lipofilne) učinkovine. Liposomi ščitijo aktivno učinkovino pred neugodnimi dejavniki v našem notranjem in zunanjem  okolju: vpliv prebavnih encimov, žolčnih soli, črevesne flore in zaradi prave velikosti omogočijo neposreden vstop aktivne substance skozi črevesni epitelij v nespremenjeni, visoko razpoložljivi obliki in v večjih količinah do tarčnih celic. Liposomalni pripravki se dalj časa zadržujejo v prebavilih, učinkovine so bolj zaščitene pred agresivnim okoljem, kar končno prispeva k bistveno večji biološki uporabnosti. Tako lahko s farmakodinamskimi parametri zasledimo od 30 % pa do 600 % več učinkovin v organizmu kot posledica uporabe liposomskega transportnega sistema, primerjalno z učinkovino v klasičnem prehranskem dopolnilu, kjer liposomi niso bili uporabljeni.

Zaradi teh edinstvenih lastnosti, se liposome uporablja za formulacije zdravil, prehranskih dopolnil in kozmetičnih izdelkov.

V okviru sodobnih transportnih oblik prehranskih dopolnil, v liposome največkrat vgradijo vitamin C, vitamine B, vitamin D, glutation, koencim Q10, kurkumin in različna zdravila ter tudi kozmetične izdelke.

Vitamin D

Številne klinične študije potrjujejo vpliv vitamina D na provnetne citokine, regulatorne limfocite T in imunski odziv, kar je v tesni povezavi z alergijami in avtoimunskimi boleznimi. Visoka raven vitamina D zavira avtoimunske procese in nastanek avtoimunskih bolezni kot so sladkorna bolezen tipa 1, multipla skleroza, revmatoidni artritis, Crohnova bolezen in luskavica. Zadostna oskrba z vitaminom D okrepi imunski odziv, zmanjša stopnjo infekcij, prav tako je standarden del terapije pri luskavici.

 Kurkumin

Kurkumin je hidrofobna rumenkasta učinkovina, izolirana iz korena indijske rastline kurkume (Curcuma longa L.). Kurkumin ima antioksidativni učinek in protivnetno delovanje s katerim lahko zmanjša vnetje z zaviranjem številnih encimov, regulatornih proteinov, vnetnih citokinov in dejavnikov, ki vodijo k aktivaciji imunskih odzivov in vnetij. Poleg teh neposrednih učinkov na vnetje lahko kurkumin zmanjša celično smrt, čeprav način, kako to počne, ni še povsem razumljiv.

Pri novi patentirani ne-polarno sendvič tehnologiji (PNS), je kurkumin (patentirana formula Cureit®) vkomponiran v liposome in ima zato mnogo višjo biološko razpoložljivost od navadnega kurkumina. S pomočjo te formulacije, je omogočen lažji prehod kurkumina skozi celično steno tankega črevesa oz. stene tarčnih celic. Biološka razpoložljivost kurkumina se tako še poveča, saj liposomi ščitijo Cureit® kurkumin pred zunanjimi dejavniki kot je npr. želodčna kislina.

V študiji v kateri so primerjali absorpcijo liposomalnega Cureit kurkumina in ne liposomalnega kurkumina, so 24 posameznikov razdelili v 2 skupini. V prvi skupini so posamezniki uživali 500 mg liposomalnega Cureit kurkumina, v drugi pa 500 mg ne liposomalnega kurkumina. Ugotovili so, da je imel po 5ih urah liposomalni Cureit kurkumin 16,73 krat (1673 %) boljšo absorpcijo, kot ne liposomalni kurkumin.

LIPOSOMALNI VITAMIN C CURE CUPPORT

V študiji v kateri so primerjali absorpcijo liposomalnega in ne liposomalnega vitamina C, so 24 posameznikov razdelili v 2 skupini. V prvi skupini so posamezniki uživali 5 ml/1000 mg liposomalnega vitamina C, v drugi pa 5 ml/1000 mg ne liposomalnega vitamina C. Ugotovili so, da je imel po 3 urah liposomalni vitamin C 6,6 krat (660 %) boljšo absorpcijo, kot ne liposomalni vitamin C.

Liposomalni sistem ima mnoge prednosti pred klasičnim, vendar je potrebno taka dopolnila uživati z dodatno mero previdnosti in po navodilih proizvajalca, saj hranila dostavimo celici direktno. S študijami so raziskovalci dokazali prednost liposomalnih oblik glutationa, koencima Q10, nekaterih vitaminov in ostalih učinkovin, zato veliko pričakujemo od razvoja liposomalnega sistema vnosa učinkovin v bodoče.

 

  1. Qureshi, E.A. Al-Suhaimi, F. Wahid, O. Shehzad, A. Shehzad, Therapeutic potential of curcumin for multiple sclerosis, Neurological Sciences, 2017

https://www.nature.com/articles/ncpneuro1009

https://www.karger.com/Article/Abstract/122330

 

Pripravila: Kaja Perme, mag. inž. prehrane

 

 

© 2021 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane