Presnovna motnja modernega časa

Sladkorna bolezen nastane zaradi motnje v izločanju hormona inzulina ali v popolnem ne delovanju trebušne slinavke. Nastane zaradi pomanjkanja inzulina v krvi ali zmanjšanja odzivnosti celic na njegovo prisotnost. Celice potrebujejo inzulin za tvorbo energije. Posledica nezadostnega izločanja hormona inzulina so motnje v presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Pri ljudeh, ki trpijo za sladkorno boleznijo, se nivo glukoze v krvnem obtoku poveča, ker se ne porabi v telesnih celicah, kar vodi v hiperglikemijo. Hiperglikemija vodi v poškodbo krvnih žil in lahko povzroči bolezni oči, nastanek srčno-žilnih bolezni, perifernih in avtonomnih nevropatičnih bolezni (poškodba živcev v udih in notranjih organih) ali diabetično nefropatijo (bolezen ledvic). Sladkorna bolezen je lahko prirojena presnovna motnja ali pa pridobljena. Za slednjo je pogosto kriv nezdrav življenjski slog, stres,  prekomerna telesna teža, nepravilna prehrana, stres, lahko pa se bolezen izkaže kot avtoimuna.

Dva tipa sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen tipa 1 (od inzulina odvisna sladkorna bolezen). Prizadene 5-10 % ljudi, ki trpijo za sladkorno boleznijo, po navadi se pojavi že v mladih letih. Je avtoimuna bolezen, kjer telesni imunski sistem napade in uniči celice, ki proizvajajo hormon inzulin v trebušni slinavki.

Sladkorna bolezen tipa 2 (od inzulina neodvisna sladkorna bolezen). Najbolj pogosta oblika sladkorne bolezni. Prizadene 90-95 % ljudi, ki trpijo za sladkorno boleznijo. Pri tem tipu, trebušna slinavka proizvaja zelo majhne količine inzulina, ki ne zadostujejo za popolno presnovo in transport do celic. Celice lahko postanejo tudi odporne na inzulin, ki ga je v krvnem obtoku malo. Rizični dejavniki pojava diabetesa tipa dva sta nezdrava prehrana, prevelika telesna teža, leta, stres, pomanjkanje športne aktivnosti, dednost in rasa.

Kako si lahko pomagamo sami?

Prehrana pri sladkorni bolezni je pravzaprav zdrava prehrana, ki je strogo načrtovana skozi celotni dan. Pomaga vzdrževati zdravo telesno težo in zniževati previsoke vrednosti sladkorja in maščob v krvi. Posebno pozornost je treba nameniti škrobnim živilom in sladkorju, ki najbolj dvigajo raven sladkorja v krvi, ter količini in vrsti maščob, ki dodatno povzročajo kronične zaplete pri sladkorni bolezni. Potrebna je tudi zmerna količina dnevne rekreacije in pažnja na ohranjanje zdrave telesne teže.

Na tržišču je ogromno prehranskih dopolnil, ki jih lahko kombiniramo k zdravemu življenjskemu slogu in si pomagamo pri težavah, ki jih povzroča sladkorna bolezen. Za zelo koristne so se izkazale naslednje sestavine:

  • Stevia – naravno sladilo, ki ne vpliva na dviga krvnega sladkorja v telesu. Diabetiki in ostali, ki želijo živeti zdravo, se morajo odrekati sladkim pregreham. Sedaj se lahko posladkajo brez slabe vesti. Naravno sladilo STEVIA, ki je zelo sladkega okusa hkrati pa ima glikemični indeks 0, gre za zdrav brez kaloričen nadomestek sladkorja. Bodite pozorni pri nakupu, saj obstajajo proizvodi z le nekaj odstotkov stevie, ki vsebujejo tudi druga sladila in polnila. Te pa lahko vplivajo na nivo krvnega sladkorja.
  • Krom – pomemben mineral, ki ga potrebujemo pri presnovi sladkorja. Včasih ga imenujemo tudi »glukozni tolerančni faktor (GTF)«. Deluje kot pomočnik inzulina in tako zmanjšuje »inzulinsko rezistenco« oz. izboljša občutljivost tkiv na inzulin in s tem privzem glukoze v tkiva, celice.
  • Alfa lipoična kislina – posnema delovanje hormona inzulina, kar izboljša občutljivost receptorjev celic na inzulin in tako pospeši prehod glukoze v celice. Preprečuje inzulinsko rezistenco in s tem povezane zaplete sladkorne bolezni (diabetična nevropatija).
  • Česen– zmanjša in uravnava nivo krvnega sladkorja. Podpira imunski sistem in izboljšuje cirkulacijo v telesu
  • L- glutamin + L- karnitin + taurin – mobilizirajo presnovo maščob in zmanjšujejo željo po sladkorjih. Delujejo kot pomoč pri sproščanju hormona inzulina
  • Koencim Q10 – izboljša cirkulacijo v telesu in stabilizira vrednosti krvnega sladkorja. Obvaruje celice in odstrani toksične substance iz telesa.

 

                                                                                                  Pripravila: Kaja Perme, mag. inž. prehrane

Priporočeni izdelki
ALFA LIPOIČNA KISLINA, 250 mg, 60 kapsul
ALFA LIPOIČNA KISLINA, 250 mg, 60 kapsul
Čista in naravna oblika alfa lipoične ali tioktinske kisline v vegetarijanski kapsuli.

24,91 
Cena:
Več informacij
Več
KOENCIM Q10, 100 mg, 50 mehkih kapsul
KOENCIM Q10, 100 mg, 50 mehkih kapsul
Koencim Q10 (CoQ10) ali ubikinon je vitaminom podobna spojina. Z vitaminom E.
29,90 
Cena:
Več informacij
Več
KROMOV PIKOLINAT, 200 µg, 100 kapsul
KROMOV PIKOLINAT, 200 µg, 100 kapsul
Krom je esencialni mikroelement.
13,95 
Cena:
Več informacij
Več
ČESEN - oljni izvleček, 1500 mg, 100 kapsul
ČESEN - oljni izvleček, 1500 mg, 100 kapsul
Koncentriran oljni izvleček česna. Ohranja zdravje srca, normalen nivo holesterola in maščob v krvi.
11,96 
Cena:
Več informacij
Več
NARAVNO SLADILO STEVIA v prahu, 28 g
NARAVNO SLADILO STEVIA v prahu, 28 g
Naravno sladilo stevija v prahu s 100 % vsebnostjo stevie, brez primesi.
15,94 
Cena:
Več informacij
Več