4 oktobra, 2021

Učinkovito proti vnetjem

Različni dejavniki kot so nepravilna prehrana, vsakodnevni stres, pomanjkanje fizične aktivnosti ter tempiran način življenja, imajo škodljive vplive na telo in kažejo predvsem v obliki vnetij. Vnetje je lokalizirano fizično stanje in se pojavi kot imunski odgovor na poškodbo ali infekcijo. Je mehanizem, s katerim se organizem spopade s škodljivimi dejavniki z namenom odstraniti ali uničiti te dejavnike, če ne pa vsaj preprečiti njihovo širjenje. 

Vnetje samo po sebi ni bolezen, ampak del naravne telesne obrambe z zdravilnim učinkom. Vnet del prejme veliko količino krvi, ki vsebuje bele krvničke. Te služijo boju proti infekciji ali pa pričnejo zdravilni proces. Da bi pomagali telesu pri imunskem odzivu, lahko poleg uravnotežene prehrane in aktivnega življenja, uživamo tudi naslednja prehranska dopolnila.  

Kurkumin je maščobotopna svetlo rumena zdravilna učinkovina, izolirana iz korena indijske rastline kurkume (Curcuma longa L.), ki spada v družino ingverjev Zingiberaceae. Ima protivnetno delovanje in lahko zmanjša vnetje z zaviranjem številnih encimov, regulatornih proteinov, vnetnih citokinov in dejavnikov, ki vodijo k aktivaciji imunskih odzivov in vnetij. Poleg teh neposrednih učinkov na vnetje lahko kurkumin zmanjša celično smrt, čeprav način, kako to počne, ni še povsem razumljiv.

Delovanje kurkumina:

  • Olajša prebavo,
  • Pomaga podpirati normalno funkcijo jeter in žolčnika,
  • Pripomore k stimuliranju za proizvodnjo prebavnih telesnih tekočin,
  • Pripomore k boljši prebavi maščob,
  • Pripomore ohranjati zdravje jeter,
  • Ima protivnetno delovanje (osteoartritis, vnetne črevesne bolezni..),
  • Ima močno antioksidativno delovanje,
  • V ajurvedski medicini jo uporabljajo za zdravljenje luskavice,
  • Protirakavo delovanje: zavira rast tumorskih celic in metastaz pri raku dojke in raku prostate ter pri rakih, ki so pogojeni z vnetnimi procesi (rak želodca, dvanajstnika, jeter …),
  • preprečuje smrt možganskih celic in celo spodbuja nastajanje novih,
  • upočasnjuje razvoj multiple skleroze in Alzheimerjeve bolezni.

Kurkumin uravnava vnetni odziv telesa (zmanjšuje vnetja), zato se priporoča pri osteoartrititsu, revmatidnem artrititsu, za dobro gibljivost sklepov, vnetnih črevesnih boleznih (kolitis, Crohnova bolezen, sindrom razdražljivega črevesa) ter pri nastanku in napredovanju degenerativnih procesov v možganih. Je tudi močan antioksidant in preprečuje poškodbe celic s prostimi radikali.

Omega 3

V sodobni hrani je prisotnih veliko omega-6 maščob, katere pospešujejo vnetja v telesu, hkrati pa negativno vplivajo na naš hormonalni sistem. Glavni vzrok večine bolezni  ”moderne” populacije je premajhen vnos omega-3 maščob in pretiran vnos omega-6 maščob. V zadnjih 50. letih se je razmerje omega-6 maščob in omega-3 maščob spremenilo iz 2:1 na 15:1. Primerno s tem sovpada tudi vedno večja pojavnost vnetnih bolezni in zdravstvenih težav, povezanih s kroničnimi vnetji.

Omega 3 so esencialne večkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih moramo vnašati s hrano, saj jih naše telo ne more proizvajati. Mednje sodijo EPK (eikozapentaenojska kislina), DHK (dokozaheksaenojska kislina) in ALK (alfa-linolenska kislina).

Študije kažejo, da imajo omega-3 maščobne kisline tudi pozitiven vpliv pri boleznih in stanjih, ki izvirajo na osnovi vnetja. Za zdravje so koristne, če jih zaužijemo  v odmerku od 2 do 6 g na dan pri čemer učinkovito zmanjšajo raven trigliceridov v krvi in nevarnost nastajanja krvnih strdkov, zmerno znižajo krvni tlak, zavirajo vnetja ter delujejo antidepresivno.

  • zmanjšujejo vnetne procese v telesu (revma, artritis, nevrodermitis, psoriaza, ulcerozni kolitis, Morbus-Chronova bolezen, bolezni živčevja),
  • znižujejo koncentracijo trigliceridov, skupnega holesterola in LDL-holesterola v krvi,
  • preprečujejo nastanek krvnih strdkov, povečajo pretočnost krvi in posledično znižajo krvni pritisk,
  • preprečujejo motnje srčnega ritma, krepijo stene arterij.
  • pomembne za tvorbo nekaterih hormonov,
  • osnovni gradbeni element celičnih membran v možganih, očesni mrežnici in spermski tekočini,
  • izboljšajo konsistenco živčnih sinaps in s tem olajšan prenos živčnih prenašalcev.
  • Pri športnikih izboljšajo moč in fizično vzdržljivost, nudijo podporo mišicam, zmanjšajo mikropoškodbe mišic in vnetne odzive ter izboljšajo odpornost organizma ob večjih telesnih naporih.

Pripravila: Kaja Perme, mag. inž. prehrane

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane