24 aprila, 2017

Vitamin D in K delujeta v tandemu

Če se po mnogih tednih, mesecih ali letih slabega počutja, utrujenosti in raznih bolezenskih težav sprašujete kaj bi lahko šlo narobe in česa vam primanjkuje, je del odgovora zagotovo v vitaminu D. Vitamin D je pravzaprav hormon na katerega prepogosto pozabimo pri postavljanju raznih diagnoz. Zanimivo, ko pa je tako pomemben za nešteto bioloških procesov […]

Če se po mnogih tednih, mesecih ali letih slabega počutja, utrujenosti in raznih bolezenskih težav sprašujete kaj bi lahko šlo narobe in česa vam primanjkuje, je del odgovora zagotovo v vitaminu D. Vitamin D je pravzaprav hormon na katerega prepogosto pozabimo pri postavljanju raznih diagnoz. Zanimivo, ko pa je tako pomemben za nešteto bioloških procesov v naših celicah.

Kaj se skriva v ozadju?

Vitamin D ima v telesu izjemno pomembne funkcije:

  • Vpliva na mineralizacijo kosti, zato je pomemben za razvoj kosti in ohranjanje kostne mase.
  • Vpliva na izražanje več 2000 genov, saj prehaja skozi celične membrane.
  • Vpliva na diferenciacijo, zorenje celic, lahko pa zavira tudi rast celic, kar je ključnega pomena pri rakavih boleznih.
  • Povezan je z vsemi telesnimi procesi v katerih sodeluje kalcij – pridobivanjem celične energijedelovanjem mišic, srca in drugo.
  • Regulira imunski odziv, kar pomeni da preko imunskih celic prilagodi odziv imunskega sistema tako, da ga aktivira, upočasni ali zaustavi. To je ključnega pomena npr. pri avtoimunskih boleznih na eni strani in stanjih z oslabljeno imunsko funkcijo na drugi.
  • Vpliva na izločanje inzulina preko trebušne slinavke, od katere je odvisno zadostno izločanje inzulina.
  • Regulira krvni tlak. Pri pomanjkanju vitamina D lahko pride do povišanega krvnega tlaka.
  • Pomemben je za sintezo triptofana in posledično serotonina v možganskih celicah, živčnega prenašalca sreče. Ni torej čudno, da je ob epidemičnem pomanjkanju vitamina D vse več ljudi depresivnih.
  • Ima protitumorsko delovanje.

V vsej tej zapleteni zgodbi vitamina D, ima tudi vitamin K prav posebno mesto.

K vitamin je med vitamini mogoče najmanj poznan in tudi najmanjkrat omenjen. Poznamo 2 pomembni obliki vitamina K, to je K1 (filokinon) in K2 (menakinon). Odvisni smo od vnosa obeh oblik, saj ima vsaka posebno vlogo v telesu. Poleg tega vitamin K telo shranjuje le v majhnih količinah, kar pomeni, da smo odvisni od njegovega stalnega dotoka s hrano. Vitamin K1 ima pretežno vlogo pri strjevanju krvi, medtem ko je predvsem vitamin K2 pomemben pri tvorbi kosti in preprečevanju kalcinacije mehkih tkiv. Slednje postaja zaradi številnih bolezenskih težav in problematične prehrane vse pogostejše stanje. Vemo, da je za presnovo in ravnotežje kalcija v telesu vitamin D ključnega pomena. Ne smemo pa pozabiti na dejstvo, da je ob vitaminu D, za pravilno nalaganje kalcija v tkiva ter preprečevanje kalcinacije, kombinacija vitamina D in K2 ključnega pomena.

Še eno pomembno dejstvo sodobne hitre, revne in predelane prehrane: črevesne težave in porušena črevesna mikroflora sta v strašljivem porastu. Kar pa prizadene tudi raven vitamina K v telesu, saj naši »koristni črevesni prijatelji« sintetizirajo vitamin K. To je še en razlog več, zakaj bi morali na ta pozabljen vitamin biti malce bolj pozorni.

Za zmanjševanje pomanjkanja so ob zeleno listnati zelenjavi, maščobah, oreščkih in divjih ribah priporočljivi odmerki po vsaj 2000 IE vitamina D3 dnevno in od 100 pa vse do 1000 µg vitamina K dnevno. Pri vitaminu K morajo biti pozorni posamezniki, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, saj vpliva na njihovo učinkovitost.

 

 

© 2021 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane