1 julija, 2024

Vnetje spolovila vam lahko uniči brezskrbne počitnice na morju

Vnetje spolovila se še posebej pogosto pojavi v poletnih mesecih, in sicer zaradi vročine, prekomernega potenja in idealnih pogojev za razrast patogenov na področju genitalij. Na pojav vnetja vplivajo tudi sintetično spodnje perilo, neustrezna nega intimnih predelov in hormonska nihanja. Okužbe se pogosteje pojavijo predvsem med pripadnicami nežnejšega spola, medtem ko so omenjene težave med moškimi veliko bolj redke. V večini primerov izginejo same od sebe, pri hujših okužbah pa se priporoča ustrezno zdravljenja z uporabo krem in oralnih zdravil.

Vnetje zunanjega spolovila pri ženskah

Vnetje zunanjega spolovila je lahko izredno neprijetno in v nekaterih primerih celo boleče. Blažje infekcije lahko zginejo same od sebe, težje oblike pa potrebujejo ustrezno zdravljenje in zdravniško pomoč. Do vnetja lahko pride zaradi številnih razlogov, najpogosteje pa nastane zaradi okužbe z virusi, bakterijami, kvasovkami, hormonskih sprememb in drugih zunanjih vplivov. Vnetje vaginalne sluznice imenujemo vagintis, vnetje zunanjega splovila pa vulvitis.

Normalno je, da ženska tekom dneva izloči nekaj nožničnega izločka, ki je navadno prozoren do mlečno belkaste barve, nehomogen ter se spreminja glede na menstruacijski ciklus. Zelo pomembno je, da hitro prepoznamo spremembe v izcedku, saj to lahko nakazujejo na pojav patoloških stanj. O nenormalnem izcedku govorimo, ko ta spremeni barvo, ga je zelo veliko ali pa ima močan vonj. Pogosto ga spremlja tudi nelagodno srbenje, pekoč občutek, oteklo zunanje spolovilo in nenazadnje tudi bolečina na področju spolovil. Ženska mora biti na te spremembe pozorna in v primeru okužbe temu primerno hitro ukrepati. Ko do vnetja pride je zelo pomembno, da ugotovimo, zakaj je do njega prišlo in kdo je njegov povzročitelj. Na podlagi identifikacije patogena lahko nato določimo ustrezne načine zdravljenja.

Glivično vnetje spolovila

Glivice so naravno prisotne na področju ženskih genitalij in navadno ne povzročajo težav. V primeru porušenja ravnovesja pa lahko pride do njihovega prekomernega razrasta. Dejavniki, ki lahko vplivajo na njihov razrast so oslabljen imunski sistem, določena bolezenska stanja, nosečnost, menopavza, pretirana nega intimnih predelov ter uporaba preagresivnih mil za intimno nego. Eden izmed najpogostejših vzrokov vaginitisa je prekomeren razrast glivice Candida albicans. Simptomi, ki nakazujejo na glivično obolenje so draženje, srbenje, pekoč občutek okoli vagine, gost lepljiv izcedek bele ali zelenkaste barve in oteklina na področju vulve in vagine. Simptomi se radi pojavijo ali poslabšajo v času pred menstruacijo.

Nezapletena in blažja obolenja lahko minejo sama od sebe, vendar se temu posledično rada ponavljajo. Pri hujših primerih zdravljenje poteka s pomočjo protiglivičnih zdravil, ki jih nanašamo direktno na prizadeto območje v obliki kreme ali vaginalet. Za zdravljenje hujših oblik pa lahko ginekolog predpiše tudi sistemsko zdravljenje s tabletami.

Bakterijsko vnetje spolovila

Bakterijska vaginoza nastane zaradi neravnovesja med dobrimi in slabimi bakterijami na področju spolovila. Gre za izredno pogosto težavo med spolno aktivnimi ženskami, vendar sama bolezen ne spada v skupino spolno prenosljivih bolezni. Pogosto se pojavi pri ženskah, ki redno menjavajo spolne partnerje ali pa za metodo kontracepcije uporabljajo maternični vložek. Izcedek je v tem primeru voden, neprijetnega vonja (po ribah) in sivo bele barve. Prisoten je lahko tudi srbeč, pekoč in boleč občutek v nožnici, spolni odnos pa omenjen simptome še poslabša.

Zanimivo je, da kar 50-75% žensk z bakterijski vaginozo ne razvije nikakršnih simptomov. Blažje oblike okužbe tako minejo same od sebe, vendar se v primeru neustreznega zdravljenja stanje rado ponavlja in lahko vodi v razvoj drugih zdravstvenih težav. Z neustreznim zdravljenjem se lahko vnetje razširi na jajčnike, jajcevod in maternico.

Stanje je še posebej nevarno za nosečnice, saj lahko vpliva na prezgodnji porod ali okužbo maternice. V primeru okužbe se mora nosečnica nujno obrniti na strokovno zdravniško pomoč.

Večina primerov pozdravimo lokalno z nanašanjem zdravilne učinkovine direktno na prizadeto območje. Hujše oblike in v primeru nosečnosti pa je potrebno antibiotično zdravljenje.

Atrofični vaginitis

Nastane zaradi padca estrogena v obdobju menopavze. Menopavza namreč povzroči številne spremembe na ženskem telesu, med drugim pride do hormonskih sprememb in atrofije vaginalne sluznice. Spremembe na vaginalni sluznici se kažejo kot suhost nožnice, bolečine v nožnici, srbečica in boleči spolni odnosi.

V omenjenem obdobju pride tudi do spremembe pH nožnice in upada dobrih bakterij, kar lahko vodi v prekomeren razrast patogenih mikroorganizmov. Stanje lahko zdravimo z lokalnimi hormonskimi terapijami, v obliki vaginalnih tabletk. Pomagamo si lahko tudi s številnimi kremami, ki vplivajo na suhost nožnice.

Se vnetje spolovila lahko pojavi tudi pri moških?

Tako je, vnetje spolovila se lahko pojavi tudi pri moški populaciji. Najpogostejša glivična okužba pri moških nastane zaradi Candidal balanitis. Simptomi glivične okužbe se po navadi ne pokažejo takoj. Če težava traja dalj časa pa lahko povzroči nelagodje in bolečino. Simptomi, ki nakazujejo na vnetje spolovila so rdečina in oteklina na glavi penisa, rane in krvavenje kožice, pekoč občutek med uriniranjem, srbenje, nenavaden bel izloček z močnim vonjem in nelagodje med spolnim odnosom.

Okužba se lahko prenaša med osebami s spolnimi odnosi, vendar se lahko pojavi tudi zaradi drugih razlogov, zato ne spada v skupino spolno prenosljivih bolezni.

Za večino primerov ne potrebujemo zdravniškega zdravljenja, seveda pa so nam lahko v veliko pomoč kreme s protiglivičnim delovanjem.

Kaj lahko storim, da preprečim neprijetno vnetje spolovila?

Najboljši način za preprečitev je seveda dobra in ustrezna preventiva:

  • Zelo pomembna je dobra osebna higiena. Intimne predele umivamo z nežnimi intimnimi mili, ki ne povzročajo draženja in ne vplivajo na spremembo pH intimnih predelov. V naši ponudbi imamo GLIZIGEN Intimni gel, 250 ml, ki je nežen naravni izdelek za nego intimnih predelov.
  • Sintetično spodnje perilo zamenjamo za bombažnega. To je še posebej pomembno v poletnih mesecih, saj so pogoji za razrast patogenov zaradi višjih temperatur in potu še bolj idealni.
  • Oprijeta oblačila raje zamenjamo za ohlapna lahka oblačila, ki bodo dopustila dihanje in zračnost.
  • Brisanje zadnjika mora potekati v nasprotni smeri vagine. S tem bomo preprečili, da se bakterije prenesejo na področje intimnih predelov.
  • Med spolnimi odnosi uporabljamo kondom. Prav tako se izogibamo pogostemu menjavanju spolnih partnerjev.

Več o izdelkih za nego intimnih predelov >>

© 2024 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane