18 februarja, 2021

Z Glutationom do zdravih celic in več energije

Glutation je majhna beljakovina, ki nastaja v telesu in je izjemno pomembna za vse faze razstrupljanja, zaščito celic in imunski sistem. Deluje tudi kot kelator, poveže težke kovine (živo srebro, svinec..) v komplekse, in tako zmanjša njihovo toksičnost. Glutation je tudi glavni celični antioksidant, ki predstavlja močno zaščito naših organov pred poškodbami s prostimi radikali […]

Glutation je majhna beljakovina, ki nastaja v telesu in je izjemno pomembna za vse faze razstrupljanja, zaščito celic in imunski sistem. Deluje tudi kot kelator, poveže težke kovine (živo srebro, svinec..) v komplekse, in tako zmanjša njihovo toksičnost. Glutation je tudi glavni celični antioksidant, ki predstavlja močno zaščito naših organov pred poškodbami s prostimi radikali in vnetji.

Kdaj nastajajo prosti radikali?

Ti nastajajo pri različnih celičnih procesih med celično presnovo in v stresnih situacijah, v večji meri pa takrat, ko v celico vstopijo strupi ali kakšni drugi vsiljivci.

Kaj je antioksidant?

Antioksidant je snov, ki s svojo prisotnostjo prepreči oksidacijske procese, v katerih kot stranski produkt nastajajo reaktivni prosti radikali. Proste radikale nevtralizira in tako prepreči, da bi ti poškodovali druge molekule in zdrave celice v telesu.

Zaloge glutationa v telesu niso neskončne

V notranjosti celic se glutation nahaja pretežno v aktivni, reducirani – ne iztrošeni obliki. Pri zelo veliki obremenitvi s prostimi radikali se količina aktivnega glutationa zmanjša in celica ni več odporna na oksidativne poškodbe, zato ta izgubi funkcijo in propade.

Zaloge glutationa se v telesu zmanjšajo tudi zaradi starosti, bolezni ali pa povečane oksidativne obremenjenosti telesa s prostimi radikali. Ta lahko izvira iz notranjega ali zunanjega okolja.

Povečan notranji oksidativen stres je prisoten ob različnih boleznih (diabetes, različne kronične vnetne bolezni..), pri debelosti, alkoholizmu. S prostimi radikali iz okolja pa se srečujemo vsak dan, saj se tvorijo pri UV sevanju, rentgenskem žarčenju, v tobačnem dimu in izpušnih plinih.

Kaj lahko storimo, da povečamo zaloge glutationa in zmanjšamo nevarnost za različne bolezni?

Zaloge lahko povečamo s spodbudo notranje sinteze z njegovimi gradniki in zdravim življenjskim slogom ali z dodajanjem učinkovite biorazpoložljive aktivne (reducirane) oblike glutationa v liposomih.

Kot glavni celični antioksidant obnavlja tudi druge celične antioksidante, kot je na primer vitamin C, ki se v njegovi prisotnosti lahko obnovi in ponovno uporabi.

Vitamin C, majhna, a pomembna molekula, ki proizvaja celično energijo

Vitamin C (askorbat) je edinstven vodotopni antioksidant, ki v telesu ne nastaja, se ne shranjuje, zato ga moramo redno vnašati. Celice ščiti, hkrati pa jim zagotavlja energijo za različne reakcije…

Ob povečanem oksidativnem stresu ali starosti se zmanjšajo zaloge glutationa in posledično tudi vitamina C. S tem se upočasni celično dihanje, nastaja manj energije, tkivo zgublja svojo funkcionalnost, navzven pa to stanje občutimo z utrujenostjo in pomanjkanjem energije.
Ker vitamin C v tkivih deluje v sozvočju z glutationom, oba antioksidanta skupaj še bolj okrepita energijo in povečata odpornost celic na oksidativen stres.

Zakaj izbrati liposomalno obliko glutationa in vitamina C?

Liposomi so sodobne transportne oblike hranil s katerimi dosežemo boljšo biorazpoložljivost. So majhni mehurčki z ovojnico, podobno človeški membrani, ki v svoji notranjosti nosijo tovor, ki ga ob stiku s celico odložijo v njeno notranjost.

© 2021 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane