Nazaj na seznam

Kako poskrbeti za svežino izdelkov in varnost?

20.11.2019
NOW® Foods je prvi proizvajalec prehranskih dopolnil, ki je za ohranjanje svežine izdelkov uvedel posebne vrečke, ki ščitijo vsebino pred kisikom.
Gre za absorbent kisika in vlage zaščitene blagovne znamke Ageless®. V svojih laboratorijih so dokazali, da s temi vrečicami v PET plastenki v 99 % zaščitijo vsebino pred kisikom oziroma oksidativno razgradnjo.

Za posebne in zelo občutljive izdelke, kot so na primer probiotiki, se uporabljajo tudi dražji nizkoprepustni plastični materiali iz HDPE. Vse plastenke, ki jih uporablja NOW® Foods se lahko reciklirajo in ne vsebujejo hormonskega motilca BPA (bisfenol-A). Za dodatno zaščito vsebine in potrošnika pa je poskrbljeno še s posebnim sistemom zapiranja plastenk (tamper-evident seal).
Izogibajte se umetnim barvilom
Umetna barvila so praviloma obstojnejša kot naravna in dajejo izdelkom bolj ponovljive vizualne lastnosti. Zato jih proizvajalci radi uporabljajo, čeprav so mnoga umetna barvila alergena (azo barvila), nekatera pa vprašljivo varna tudi glede kancerogenosti.
NOW FOODS v svoji proizvodnji uporablja le naravna barvila, kot so klorofil, rdeča pesa, rožič in podobna, med katera ne spada beli pigment, tj. titanov dioksid, ki se v živilih skriva tudi pod oznako E171. Nedavno je Francija njegovo uporabo v živilih celo prepovedala. Francoski raziskovalci so opazili, da delci titanovega dioksida v krvnem obtoku, v katerega preidejo prek dihal, v podganah sprožijo nastanek predtumorskih sprememb. Čeprav hrane ne inhaliramo, so ugotovili, da lahko delci s hrano preidejo v krvni obtok, povzročijo oksidativni stres in zmotijo imunski sistem. Na podlagi raziskave so sprejeli nacionalni ukrep in prepovedali njegovo uporabo v hrani in uvoz hrane z njim v začetku leta 2020, čeprav so druge vladne institucije presodile, da je njegova uporaba varna.


V izdelkih NOW Foods ni prostora za transmaščobe
Transmaščobe so nevarne snovi, ki nastanejo pri hidrogeniranju (reakcija vodika in maščobe na nenasičenih vezeh) in za katere so številne raziskave pokazale, da motijo presnovo in transport maščobnih, zvišujejo vrednost krvnega holesterola ter s tem močno povečujejo tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja ter drugih kroničnih bolezni. Njihova količina se je v prehrani prebivalcev močno povečala v prejšnjem stoletju, ko je industrija začela pri proizvodnji živil trde živalske maščobe nadomeščati s cenejšimi delno hidrogeniranimi rastlinskimi maščobami.
Od 7. aprila 2019 je v Sloveniji skladno s Pravilnikom o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih prepovedano tržiti živila z več kot 2 g industrijsko dodanih transmaščob na 100 g maščob v živilu. NOW FOODS v svojih izdelkih ne uporablja transmaščobnih kislin.