Stevia
Naravno sladilo, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov in nima energijske vrednosti ter ima glikemični indeks (GI) nič je stevia.
Stevia (latinsko Stevia rebaudiana) je rastlina oziroma naravno sladilo, ki najbolje uspeva v Južni Ameriki. Njene sveže ali posušene liste že stoletja uporabljajo kot naravno sladilo, pogosto imenovano stevia. Indijanci Guarani rastilino stevia imenujejo kar »kaa-he-e«, kar v njihovem jeziku pomeni sladka zel. Stevia je samorodni grmiček, večletna rastlina, ki zraste do višine 60 cm, na plantažah pa tudi do 90 cm. Rastlina Stevia ima veliko vejic, ki so porazdeljene po steblu s parnimi, mesnatimi listi. Liste Stevie pobirajo v začetku cvetenja, ko je to naravno sladilo najslajše. Stevia je pritegnila pozornost, saj je 300-krat slajša od sladkorja. Ima minimalen učinek na glukozo v krvi, zato je primerna za ljudi, ki morajo paziti na vnos ogljikovih hidratov.