Nazaj na seznam

Zakaj NE titanovemu dioksidu (TiO2)?

26.11.2020

V Hiši zdravja ponujamo le preverjene izdelke, ki ne vsebujejo titanovega dioksida (TiO2), saj se zavedamo, da so naravne sestavine ključne za zdravo telo in dolgoročno zadovoljstvo naših uporabnikov. Kaj je pravzaprav TiO2?
Titanov dioksid (TiO2) je prašek brez okusa in vonja, ki ima intenzivno belo barvo. E171, ki je aditiv titanov dioksid, se v živilih uporablja samo za estetske namene, da so ta na pogled privlačnejša. Nima hranilne vrednosti in nobene koristne tehnološke funkcije, ki bi upravičila njegovo uporabo v živilih (npr. podaljšanje roka uporabnosti).

Že leta 2006 je Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) ocenila, da TiO2 lahko povzroča raka pri ljudeh (skupina rakotvornosti 2B), pa tudi na Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA), francoski agenciji za varnost hrane (ANSES) in nizozemskem uradu za tveganja (BURO) so poudarili, da imajo rezultati raziskav na toksičnost, mutagenost in genotoksičnost titanovega dioksida veliko vrzeli in negotovosti, kar preprečuje celovito zanesljivo oceno varnosti tega aditiva. Nedavna študija Univerze v Sydneyju, na primer, je pokazala, da lahko TiO2 škodljivo vpliva tudi na zdravje črevesja
 
 
Pobudo za prepoved TiO2 je letos maja podala tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki svetuje, da se izogibamo izdelkom s to sestavino. Več o tem Zveza potrošnikov Slovenija >> 


Vedno preverite, ali prehransko dopolnilo vsebuje TiO2, in izberite naravno. Naravna prehranska dopolnila NOW so ena redkih pri nas, ki ne vsebujejo titanovega dioksida (aditiva E171).


 

 
Kaj pomeni izbrati naravno?

Naravne sestavine so pridobljene iz naravnih virov, iz zemlje in morja. Za vključitev v prehransko dopolnilo ali hrano je potrebna le minimalna obdelava mineralov, poljščin, rib, zelišč ali ostalih virov. Minimalna obdelava, ki jo obravnavamo kot naravno, je ekstrakcija, koncentracija in standardizacija (za rastline), molekularna destilacija (za ribja olja), fermentacija (za npr. koencim Q10 in aminokisline) in pridobivanje s pomočjo encimov/encimskih postopkov (stevia). To je le nekaj postopkov, ki opišejo obdelavo naravnih virov. 

NOW FOODS uporablja le naravno oz. naravni identično obliko in v tej smeri ostaja zvest svojim vrednotam ter nadaljuje poslanstvo kot znamka naravnih izdelkov.

Pomembno je tudi, česa naravna prehranska dopolnila ne smejo vsebovati:

 
  • GSO (gensko spremenjenih organizmov),
  • težke kovine,
  • hidrogenirane maščobe in umetne trans maščobe,
  • nanodelce,
  • hormone (estrogen, testosteron, androstendion, DHEA),
  • obsevanih surovi.