24 decembra, 2021

Srčno popuščanje pri starostniku – kako ga prepoznamo in kako ukrepamo

Srčno popuščanje pomeni, da naše srce ne more pravilno črpati krvi po telesu. Temu lahko pogovorno rečemo tudi pešanje srca. Običajno se pojavi takrat, ko srce postane prešibko, zahteva pa pravočasno in ustrezno zdravniško pomoč. Naše telo je namreč 100 odstotno odvisno od pravilnega delovanja srca, saj ta telesnim celicam dostavlja kri, bogato s kisikom in hranili. Ko so celice pravilno nahranjene, telo deluje normalno in brezhibno.

Zdravje naših žil je zelo pomembno, predvsem takrat, ko smo starejši

Žilno zdravje je odvisno od ravnovesja med žilnimi poškodbami in metabolnimi potmi, ki nadzorujejo vnetje, oksidativni stres, krvni pritisk, delovanje imunskega sistema, strjevanje krvi, širjenje in oženje žil ter živahno dogajanje v žilni steni. Sir William Osler je rekel: »Človek je star toliko, kolikor je staro njegovo ožilje.«

Na odziv naših žil vplivajo škodljivi dejavniki, najpogosteje pa se odzovejo na tri različne načine: z vnetjem, oksidativnim stresom in avtoimunskim odgovorom. Z zdravljenjem želimo zmanjšati dejavnike tveganja in omiliti škodljive učinke, ki vplivajo na ožilje ter posledično na delovanje srca. Splošna medicina pri tem uporabi pristop s prilagojeno prehrano, nutracevtiki, vitamini, minerali, antioksidanti, protivnetnimi in imunološkimi dejavniki, rekreacijo, spremembo telesne teže, drugimi spremembami življenjskega sloga in zdravili.

Srčno-žilne bolezni predstavljajo najpogostejši vzrok smrtnosti v vseh zahodnih deželah. Glavni dejavniki tveganja so arterijska hipertenzija, dislipidemija in sladkorna bolezen. V zadnjih 20 letih so številne raziskave pokazale, kako pomembno lahko sprememba življenjskega sloga in premišljeno jemanje prehranskih dopolnil vplivata na pojavljanje, potek in izhod te bolezni.

Ena od bolj pogostih bolezni srca je tudi srčno popuščanje, ki pa se zelo pogosto pojavi pri starejših osebah. Zdravstveni portal je zapisal, da po 40. letu starosti za to boleznijo zboli vsak peti, po 55. letu vsak tretji, po 80. letu starosti pa kar vsak drugi.

In kako se pravzaprav kaže srčno popuščanje pri starostniku?

Gre za kronično bolezen; stanje, pri katerem srčna mišica ne more črpati dovolj krvi, da bi zadostila telesnim potrebam po krvi in kisiku. Poljudno lahko temu rečemo, da srce ne more dohiteti lastnih obremenitev. Sprva srce poskuša to nadoknaditi s povečevanjem – srce se raztegne, da se posledično močneje skrči in tako sledi zahtevi po črpanju večje količine krvi. Sčasoma to povzroči, da se srce poveča, to dejanje pa pomaga povečati srčni utrip. Obstajajo tudi drugi načini, pri katerih telo kompenzira, in sicer zoženje krvnih žil. S tem vzdržujejo krvni tlak in poskušajo nadomestiti izgubo moči srca. V nekateri primerih pa začne telo odvajati kri stran od manj pomembnih tkiv in organov, kot so ledvice.

Srčno popuščanje pri starostniku kaže pogoste simptome, kot so:

  • Zasoplost: pojavi se lahko po aktivnosti ali v mirovanju.
  • Utrujenost: ko mirujemo so lahko prvi znaki srčnega popuščanja zelo neugodni, saj nam nenadoma zmanjka zraka in ga moramo nadoknaditi s hitrim in globokim vdihom. Pri simptomih srčnega popuščanja po ali ob aktivnostih pa se zelo hitro počutimo utrujene, tudi sama aktivnost se nam zdi zelo utrujajoča.
  • Gležnji in noge nam zatečejo.

Srčno popuščanje pri starostniku kaže tudi manj pogoste simptome: nenehno kašljamo, piskamo, imamo napihnjen trebuh, prehitro hujšamo, smo zmedeni ali omotični, lahko čutimo tudi nenehen hiter srčni utrip ali nepravilen srčni utrip.

Kot zanimivost: kakšen naj bo normalen srčni utrip in pritisk?

Pulz je število srčnih utripov na minuto, krvni pritisk ali tlak pa je sila, s katero kri ustvarja pritisk skozi stene krvnih žil. Za normalen krvni tlak lahko rečemo, da je 120/80, normalen srčni utrip v mirovanju se pri odraslih giblje med od 60 in 100 kontrakcij na minuto. Dvajset letnik naj bi imel največji srčni utrip 200 utripov na minuto, pri sedemdeset letnik naj bi bilo 150 utripov na minuto.

Srčno popuščanje pri starostniku lahko omilimo s spremembo življenjskega sloga

Pešanje srca lahko upošasnimo s spodaj naštetimi aktivnostmi:

  • Zdrava prehrana. Dovolj maščobnih kislin. Ob slabih maščobah vzemite odmerek omega-3 maščob.
  • Dovolj spanja, najbolje 8 ur dnevno. Priporočljivo je zgodnje odhajanje spat in zgodnje vstajanje.
  • Mediteranska dieta v splošnem zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni za 37 %.
  • Občasno postenje, npr. od 18 ure do 6. ure zjutraj.
  • Omejitev vnosa kalorij.
  • Metode za obvladovanje stresa in izboljšanje srčne koherence.

Če želimo preprečiti srčno popuščanje pri starostniku oziroma nastanek srčno-žilnih bolezni, je s preventivnimi rešitvami dobro pričeti veliko prej, vsaj 10 let. Zdravljenje z zdravili včasih ne zadošča, zato je kot smo omenili priporočljivo razmisliti tudi o spremembi življenjskega sloga, prehrane in organizem podpreti z ustreznimi prehranskimi dopolnili. Pri njihovi izbiri pa moramo biti zahtevni. Dobro si je zagotoviti varnost in vedeti, iz kakšnih virov so bile učinkovine, ali je bil proces predelave nadzorovan in ali ima proizvajalec vse potrebne certifikate.

Nezdravo oziroma nepravilno prehranjevanje, stres in nezdrav način življenja pripomorejo k nastanku te bolezni; motnjam v presnovi maščob, sladkorni bolezni in zvišanemu krvnemu tlaku. S prehranskimi dopolnili lahko slog svojega življenja izboljšamo in tako telesu pomagamo, da premaga težave, ki ga pestijo. Preverite prehranska dopolnila, ki pripomorejo k boljšemu delovanju srca in ožilja >>

© 2022 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane