13 aprila, 2018

Brezskrbno gibanje

Gibanje je premo sorazmerno z maso kosti ter mišic, torej ob odsotnosti gibanja mineralna kostna gostota in mišična masa upadata, kar se odraža tudi na zdravju sklepov. S sklepnimi težavami se spopada veliko posameznikov bodisi zaradi prekomerne telesne teže, poškodb, nezdravega načina življenja, kronične vnetne bolezni ali neprimerne rekreacije. Posledica so bolečine med gibanjem, jutranje bolečine, okorelost in rigidnost sklepov… Zavedati se moramo, da lahko tudi na tem področju ravnamo preventivno in ne šele takrat, ko nastopi težava. Raziskave in klinična praksa dokazujejo, da prilagojen program vaj, ustrezna prehrana ter podpora prehranskih dodatkov, veliko pripomorejo pri vzdrževanju kostne mase.

Sinergistična kombinacija glukozamina s hondroitinom in MSM (metilsulfonilmetanom)

Glukozamin sulfat je naravna snov, ki jo telo tvori iz glukoze in L-glutamina, največ pa ga je v vezivnem tkivu ter hrustancu, zato je nujno potreben za izgradnjo in vzdrževanje vezivnega tkiva. Pomaga pri vgradnji žvepla v hrustanec, zagotavlja elastičnost in omogoča blaženje udarcev. Tako celostno ščiti hrustanec pred poškodbami.

Hondroitin sulfat je sestavljen ogljikohidrat, prisoten v vezivnem tkivu. Proizvajajo ga hondrociti (hrustančne celice) in ima več pomembnih nalog: zagotavlja proizvodnjo sinovialne tekočine, na ta način prehranjuje sklep, zaščiti sklepne strukture ter varuje sklep pred poškodbami. Uporaba hondroitin sulfata pozitivno vpliva na gibljivost že spremenjenih sklepov in blaži bolečine.

MSM (metil sulfonil metan) je naravna oblika žvepla, ki je pomemben element aminokislin. Vsaj polovica ga je shranjenega v mišicah, kosteh ter koži. Sodeluje pri proizvodnji kolagena, elastina, hrustanca in keratina. Skrbi za moč in prožnost mišic, kosti, sklepov ter notranjih membran. Ima sposobnost obnavljanja vezivnega tkiva in lajšanje bolečin, ki jih povzročajo vnetja.

Izdelek NOW Glukozamin & hondroitin z MSM priporočamo posameznikom z obrabljenimi, bolečimi ali vnetimi sklepi. Prav tako športnikom oz. posameznikom z velikimi obremenitvami sklepov pri treningu/delu.

Omega 3

So esencialne večkrat nenasičene maščobne kisline, ki jih moramo vnašati s hrano, saj jih naše telo ne more proizvajati. Mednje sodijo EPK (eikozapentaenojska kislina), DHK (dokozaheksaenojska kislina) in ALK (alfa-linolenska kislina). Delujejo protivnetno in varujejo organizem pred artritisom, saj ohranjajo prožnost ter gibljivost sklepov, lajšajo bolečine ter zmanjšajo potrebo po protivnetnih zdravilih. Pri športnikih izboljšajo moč in fizično vzdržljivost, nudijo podporo mišicam, zmanjšajo mikro poškodbe mišic in vnetne odzive ter izboljšajo odpornost organizma ob večjih telesnih naporih.

Priporočen dnevni odmerek je 1000 mg, za zdravljenje nekaterih bolezni pa tudi več. Kakovostni viri so predvsem mastne globokomorske ribe (npr. skuša, slanik, losos), kakovostna omega-3 olja, med rastlinskimi viri pa lanena semena.

Na voljo je več NOW izdelkov z omega-3 maščobnimi kislinami: Omega 3, Super omega-3 EPA, Ultra omega 3-D, Omega-3 ribje olje in Neptunovo krilovo olje

© 2024 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane