10 oktobra, 2021

Kaj vse pričakujemo od deodoranta?

Potenje je povsem naraven proces s katerim se srečujemo vsak dan, vsako noč ter v vseh letnih časih. Sprožilec potenja ni le nekoliko višja temperatura pač pa tudi stres. Sigurno ste se že znašli v situaciji, ko vam je adrenalin nagnal kri v lica, posledice pa ste začutili na oblačilih v predelu pazduh. Zaradi številnih situacij so tako deodoranti postali del vsakodnevne higiene.

Pravzaprav samo potenje ni tako neprijetno, kot njegova posledica. Pot ima namreč nevtralen vonj, ko pa pride v stik z bakterijami na površju kože drastično spremeni vonj.

Da bi neprijeten vonj prekrili ali od deodorantov pričakujemo več lastnosti. V nekaterih raziskavah se je pokazalo, da je odločilna lastnost za nakup trajanje-garancija svežine in takoj za tem vonj deodoranta. Sledijo še praktične lastnosti: ne pušča madežev na obleki, ni lepljive teksture, priročnost embalaže, kompatibilnost s parfumi ter toaletnimi vodami in podobno.

Navadno nas prepričajo vse prednosti deodoranta, ki jih preberemo na prednji strani izdelka. Na zadnji lahko preberemo seznam sestavin, nikjer pa ni zabeleženih stranskih učinkov, kot npr. pri zdravilih.

Ste vedeli, da vam deodorant lahko dobesedno zleze pod kožo, preide v kri in vpliva na živčni sistem?

Pa si poglejmo nekaj ključnih informacij, ki so vam lahko v pomoč pri izbiri in ključni dejavnik pri nakupu:

Obstajajo deodoranti in antiperspiranti. Kakšna je razlika?

Deodoranti ne omejujejo funkcijo potenja, preprečujejo le nastanek neprijetnega vonja, ki ga povzroči razgradnja potu na površini kože.

Antiperspiranti vsebujejo kemikalije (aluminijev klorohidrat in druge), ki inhibirajo delovanje žlez znojnic in znižujejo ali preprečujejo izločanje potu. Učinkujejo kot zdravila ali droge, saj spremenijo fiziološki proces v telesu.

Katere sestavine preprečujejo potenje in kako vplivajo na telo?

Sredstva za preprečevanjevsebujejo aluminijev klorohidrat, alkohol, parabene, alergene in agresivne kemične elemente, ki vplivajo na spremenjeno delovanje znojnic. Določene sestavine učinkujejo na kožo in podaljšujejo občutek suhosti.

Imajo parabeni-konzervansi  deodoranta vpliv na telo?

Parabeni so kot konzervansi prisotni v številnih deodorantih in antiperspirantih, saj jim podaljšujejo rok uporabnosti. V letu 2004 je bila izvedena manjša študija s katero so odkrili sledi parabenov v vzorcu tumorja pri raku na dojkah. V nekaterih študijah je bilo odkrito tudi, da parabeni vplivajo na hormon estrogen. Določena telesna stanja za katera so značilna povišanja količine estrogena so povezana s tveganjem za raka na dojkah.

Kakšen pomen ima garancija na trajanje svežine deodoranta?

Na deodorantih najpogosteje zasledimo podatek, da učinkujejo 24 ali 48 ur. Na voljo so tudi deodoranti z daljšim delovanjem. Daljša kot je svežina, bolj agresivne so sestavine. Deodorant navadno nanašamo zjutraj in pričakujemo, da bo deloval do prhanja preden se odpravimo k spanju. Glede na bioritem bi tako potrebovali deodorant s 16 urami delovanja. Torej je nakup deodoranta, kiučinkuje več kot 24 ur popolnoma nesmiselen, saj se običajno vsakodnevno v ritualu osebne higiene tudi prhamo.

Izbira deodoranta je pomembna. Odločajte se za izdelke, ki podpirajo tudi vaše zdravje. Potenje je naraven fiziološki proces, s katerem se telo razbremeni tudi toksinov. Ne motite ga z agresivnimi  elementi. Izbor deodorantov pa je zelo pomemben tudi v času nosečnosti, dojenja, zdravljenjem raka, pri kožnih boleznih, alergijah  in v vseh stanjih, kjer telo dodatno preobremenjujemo z umetnimi sredstvi.

Seveda se deodorantom ni potrebno odreči! Le izberite NARAVNE! Ne škodite zdravju, preprečite le neprijeten vonj. Obstaja tudi naravna svežina, ki traja.

© 2021 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane