15 oktobra, 2021

Prepoved uporabe titanovega dioksida kot dodatka v živilih in prehranskih dopolnilih

ZPS svetuje potrošnikom, naj se izogibajo živilom, ki vsebujejo E171 oziroma titanov dioksid zaradi možnih negativnih vplivov na zdravje. Prepoznan je bil kot aditiv, ki ni več varen za uporabo v živilih.

Kaj pravzaprav je TiO2?

Titanov dioksid je prašek brez okusa in vonja, ki ima intenzivno belo barvo. E171, ki je aditiv titanov dioksid, se v živilih uporablja samo za estetske namene, da so ta na pogled privlačnejša. Nima hranilne vrednosti in nobene koristne tehnološke funkcije, ki bi upravičila njegovo uporabo v živilih (npr. podaljšanje roka uporabnosti).

Se zavedate škodljivih vplivov titanovega dioksida (E171)?

Članice EU-ja so odobrile predlog Evropske komisije za prepoved uporabe titanovega dioksida kot aditiva v živilih. Če Svet EU-ja ali evropski parlament do konca leta ne sprejmeta ugovora, bo besedilo predloga začelo veljati na začetku prihodnjega leta (januar 2022). Sledilo bo šestmesečno obdobje postopnega opuščanja, nato pa bo začela veljati popolna prepoved uporabe v živilih.  

Predlog komisije temelji na znanstvenem mnenju Evropske agencije za varnost hrane (EFSA), ki je ugotovila, da titanovega dioksida ni več mogoče šteti za varnega, saj ni mogoče izključiti pomislekov glede genotoksičnosti. 

Kot zanimivost, v Franciji je uporaba titanovega dioksida iz tega razloga prepovedana že od 1. 1. 2020.  

Že leta 2006 je Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) ocenila, da TiO2 lahko povzroča raka pri ljudeh (skupina rakotvornosti 2B).Na Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA), francoski agenciji za varnost hrane (ANSES) in nizozemskem uradu za tveganja (BURO) pa so poudarili, da imajo rezultati raziskav na toksičnost, mutagenost in genotoksičnost titanovega dioksida veliko vrzeli in negotovosti, kar preprečuje celovito zanesljivo oceno varnosti tega aditiva. Nedavna študija Univerze v Sydneyju, pa je pokazala, da lahko TiO2 škodljivo vpliva tudi na zdravje črevesja. 

Z mislijo na naše zdravje in korak pred konkurenco

Vedno preverite, ali prehransko dopolnilo vsebuje TiO2 in izberite naravno.

Naravna prehranska dopolnila NOW so ena redkih pri nas, ki NE vsebujejo titanovega dioksida,saj se  je NOW Foods že od vsega začetka zavedal spornosti titanovega dioksida, zato ga nikoli ni uporabljal v svojih prehranskih dopolnilih.

V svoji več kot 50-letni tradiciji raje jamčijo kakovost in neoporečnost sestavin, kot pa podpirajo estetski videz svojih prehranskih dopolnil.

Kaj pomeni izbrati naravno?

Naravne sestavine so pridobljene iz naravnih virov, iz zemlje in morja. Za vključitev v prehransko dopolnilo ali hrano je potrebna le minimalna obdelava mineralov, poljščin, rib, zelišč ali ostalih virov. Minimalna obdelava, ki jo obravnavamo kot naravno, je ekstrakcija, koncentracija in standardizacija (za rastline), molekularna destilacija (za ribja olja), fermentacija (za npr. koencim Q10 in aminokisline) in pridobivanje s pomočjo encimov/encimskih postopkov (stevia). To je le nekaj postopkov, ki opišejo obdelavo naravnih virov. 

NOW FOODS uporablja le naravno oz. naravni identično obliko in v tej smeri ostaja zvest svojim vrednotam ter nadaljuje poslanstvo kot znamka naravnih izdelkov. V izdelkih namreč ne boste našli  : GSO (gensko spremenjenih organizmov), težke kovine, hidrogenirane maščobe in umetne trans maščobe, nanodelce, hormone (estrogen, testosteron, androstendion, DHEA), obsevanih surovi.

Več o škodljivih učinkih titanovega dioksida si lahko preberete na spletnih straneh: 

© 2021 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane