24 aprila, 2020

Kako aktiviraš gibljivost sklepov?

Zanimivo dejstvo: gibanje je premo sorazmerno z maso kosti ter mišic, torej ob odsotnosti gibanja mineralna kostna gostota in mišična masa upadata, kar se odraža tudi na zdravju sklepov.

Težave s sklepi se pojavijo zaradi prekomerne telesne teže, poškodb, nezdravega načina življenja, kronične vnetne bolezni ali neprimerne rekreacije. Posledice zaznamo kot bolečino med gibanjem, jutranjo bolečino ter rigidnost sklepov. Zavedati se moramo, da lahko tudi na tem področju ravnamo preventivno in ne šele takrat, ko nastopi težava. Raziskave in klinična praksa dokazujejo, da prilagojen program vaj, ustrezna prehrana ter podpora prehranskih dopolnil uspešno pripomorejo pri vzdrževanju kostne mase.

Z jutranjo vadbo do boljše gibljivosti

Priporočamo, da 20 minutno vadbo opravite zjutraj, ko vstanete. Ker se ponoči med spanjem obnavlja vezivo, smo navadno ob jutranjih urah malo bolj okorni. Z jutranjim gibanjem telo počasi, a zagotovo pripravimo na dnevne aktivnosti. Vadba bo zjutraj bolj umirjena, vi pa bolj zbrani, saj boste bolj povezani s svojo notranjostjo.

Joga je odlična vadba, s katero lahko razgibate prste, kolena, kolke in gležnje. Pripomore pa tudi k doseganju večjega notranjega miru.

Z naravnimi snovmi do vzdrževanja kostne mase

Glukozamin sulfat je naravna snov, ki jo telo tvori iz glukoze in L-glutamina, največ pa ga je v vezivnem tkivu ter hrustancu, zato je nujno potreben za izgradnjo in vzdrževanje vezivnega tkiva. Zagotavlja elastičnost in omogoča blaženje udarcev. Tako celostno ščiti hrustanec pred poškodbami.

Hondroitin sulfat je sestavljen ogljikohidrat, prisoten v vezivnem tkivu. Proizvajajo ga hondrociti (hrustančne celice) in ima več pomembnih nalog: zagotavlja proizvodnjo sinovialne tekočine, na ta način prehranjuje sklep, zaščiti sklepne strukture ter varuje sklep pred poškodbami.

MSM (metil sulfonil metan) je naravna oblika žvepla, ki je pomemben element aminokislin. Vsaj polovica ga je shranjenega v mišicah, kosteh ter koži. Sodeluje pri proizvodnji kolagena, elastina, hrustanca in keratina. Skrbi za moč in prožnost mišic, kosti, sklepov ter notranjih membran.

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane