Kontrolirajmo hormone na naraven način

Začaran krog stresa, utrujenosti, nihanja teže,  pogostih sprememb v razpoloženju, depresije, napihnjenosti, povečanega apetita, predmenstrualnega sindroma, vročinskih oblivov, fizioloških sprememb v menopavzi ter drugih težav predstavlja klasičen primer HORMONSKEGA NERAVNOVESJA. Žal so ti občutki precej pogosti spremljevalci žensk v vseh starostnih obdobjih. V želji po »boljših časih« zdravila ter hormonske terapije hitro postanejo zelo preprosta in logična rešitev. Žal ni tako preprosto. Pod normalnimi pogoji so namreč endokrine žleze, ki izločajo hormone, živčni sistem ter ustrezni hormonski receptorji v celicah v ravnovesju. Hormoni krožijo po krvnem obtoku do specifičnih tkiv in celic, kjer se vežejo na svoje specifične receptorje, ki jim omogočijo vstop v celice. Gre pravzaprav za mehanizem ključa in ključavnice in brez ključnih »akterjev« se ne more zgoditi nič. Ob uporabi sintetičnih hormonov, pa procesi ne potekajo na tak usklajen način, saj naše celice nimajo ustreznih receptorjev za sintetične molekule. To pomeni, da bodo simptomi neravnovesja ostali ali se celo povečali.
Ključna težava je estrogenski dominanci
Izkazalo se je, da je v razvitem svetu pri več kot 50 % žensk hormonsko neravnovesje posledica estrogenske dominance zaradi različnih razlogov: prekomerne sinteze estrogena kot posledice stresa, debelosti in cist ali tumorjev na jajčnikih; nesposobnosti razgradnje estrogena v jetrih kot posledice bolezni jeter ali pomanjkanja vitamina B6 in magnezija; prevelike izpostavljenosti pesticidom v hrani, ki imajo nenaravne molekulske strukture podobne estrogenu; uporabe kontracepcijskih tabletk ter hormonske estrogenske terapije brez dodajanja progesterona; zmanjšane sinteze progesterona v menopavzi ter zaradi izostanka ovulacije med menstrualnim ciklom (kar je prav tako pogost razlog za spontani splav). Posledično porušeno ravnotežje estrogena in progesterona je ključni razlog za težave kot so glavoboli, depresija, PMS, fiziološke težave v menopavzi, povečano kopičenje maščob, zastajanje vode, motnje razpoloženja, nepravilnosti v delovanju ščitnice, zmanjšan libido, nespečnost, izgube cinka, oslabljen nadzor krvnega sladkorja, povečano tveganje za razvoj raka dojk in materničnega vratu ter izguba kostne gostote. Divji jam je naravna rešitev za estrogensko dominanco, PMS in menopavzo
  Divji jam (Wild Yam), latinsko Dioscorea villosa, je rastlina razširjena predvsem v tropskem območju po vsem svetu. Za fitoterapijo se pod imenom D. villosa, uporablja koren ali gomolj divjega jama zaradi prisotnosti molekule, imenovane diosgeninki je steroidni saponin (t.i. fitosterol).
Pozitivne lastnosti diosgenina gre pripisati njegovi prav posebni molekulski strukturi, ki je skoraj identična  progesteronu in drugim steroidnim hormonom. Je pravzaprav »začetna molekula« oz. predhodnik za sintezo naravnega progesterona in drugih steroidnih hormonov v našem telesu.V nasprotju s sintetičnimi hormoni lahko pomaga pri uravnoteženju progesterona in estrogena. Prednost disogenina je, da se ob peroralni ali lokalni uporabi (gel ali krema), zlahka absorbira skozi membrane črevesnih celic in transdermalno. Lipidni značaj diosgenina pomaga pri vstopu molekule v notranjost celice in njeni morebitni interakciji z drugimi celičnimi membranskimi strukturami, na enak način kot s progesterogeničnimi receptorji, ki jih najdemo v določenih celicah telesa. Uporablja se za zdravljenje številnih težav vezanih na hormonsko neravnovesje: vnetnih bolezni, npr. prebavnih motenj, jetrnih in črevesnih kolikov, divertikulitisa, sindroma razdražljivega črevesja in revmatoidnega artritisa; v ginekologiji se uporablja za zdravljenje fibrocistične mastopatije, PMS-a, menopavze, menstrualnih krčev, salpingitisa in dismenoreje. Zelo koristen je v kombinaciji z vitaminom B6, ki zmanjšuje zadrževanje vode, razdražljivost in živčnost, skrbi za ustrezno razgradnjo estrogena ter ohranja normalne koncentracije magnezija. Izvleček diosgenina je na voljo v obliki kapsul in gela oz. kreme. V predmenopavzi se njegova uporaba priporoča v času od začetka ovulacije (pb. 14 dni pred menstruacijo) do prvega dne menstruacije z vmesnim premorom ter v menopavzi pb. 25 dni v mesecu, čemur sledi 5-dnevni premor.
Ključne točke:
  • Divji jam vsebuje aktivno učinkovino diosgenin, ki ni hormon, ampak rastlinski steroidni saponin (t.i. fitosterol).
  • V sodobnem svetu se več kot 50 % žensk spopada z negativnimi simptomi estrogenske dominance. Ravnotežje med estrogenom in progesteronom je ključnega pomena za žensko zdravje.
  • Diosgenin ima zelo podobno kemijsko strukturo steroidnemu hormonu progesteronu, zato lahko posnema njegovo dejavnost ter pozitivno vpliva na ravnovesje estrogena in progesterona.
  • Klinične študije potrjujejo pozitivne učinke diosgenina pri zmanjšanju ali preprečevanju simptomov estrogenske dominance, PMS-a, menopavze, depresije in drugih vnetnih ter ginekoloških težav.
  • Zmanjšanje ravni progesterona med predmenopavzo in menopavzo povzroča številne organske spremembe in motnje, ki jih je mogoče rešiti z uživanjem divjega jama – le-ta v nasprotju s sintetičnimi hormoni ter nadomestno hormonsko terapijo nima negativnih stranskih učinkov.
  • Uporaba diosgenina v obliki gela ali kreme, predstavlja najbolj neposredno ter naravno pot za absorbcijo v krvni obtok ter nadaljnje fiziološke učinke v telesu.

Pripravila: Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane