20 oktobra, 2020

[Pisali ste nam] Kako naj pospešim prebavo in razmastim jetra?

Anica iz Kočevja je vprašala: “Zaradi bolečin v trebuhu sem obiskala zdravnika. Poslal me je na ultrazvok, kjer so mi odkrili zamaščena jetra. Zdravnik je rekel, da me boli črevo, ker neredno odvajam. Rekel je, da moram tudi malo shujšati in paziti pri prehrani. Ker bi se rada težav čimprej znebila, bi vas prosila, da mi svetujete, kako naj pospešim prebavo in razmastim jetra.”

Pozdravljeni, hvala za vprašanje.

Naše okolje je polno strupov. Ene vnašamo s hrano, druge prejemamo preko pljuč in skozi kožo. Vsem je skupno to, da jih mora telo na nek način izločiti. Jetra so glavni organ, ki omogoča, da se strupi predelajo in izločijo skozi čreva in ledvice, pa tudi preko kože in pljuč.

Kadar veliko jemo, obremenjujejo jetra in telo, saj se slednje sooča s presežki hranil (problematičen je predvsem sladkor), ki se morajo na nek način pospraviti (kot so na primer maščobni infiltrati v jetrih).

Lahko pa se jetrne celice poškodujejo s strupi (konzervasi, pesticidi, alkohol..) in pri tem zgubijo »kompas«. Ker maščob ne znajo predelati v obliko, ki bi se odplavila iz jeter, se te naložijo v jetrih in otežujejo delo zdravim celicam.

Şvoja jetra lahko razbremenite z uživanjem zmernih količin neprocesirane hrane in dobro hidracijo, pri tem pa ne pozabite tudi na gibanje. Za dodatno spodbudo k razstrupljanju bi svetovala nekajmesečno uživanje izvlečka kurkume, ki vsebuje biorazpoložljive kurkuminoide. To so polifenoli, ki v jetrih spodbudijo izločanje žolča in prebavnih sokov. S tem boste izboljšali prebavo hrane, hkrati pa spodbudili tudi razstrupljanje. Z žolčem se namreč v črevesje izločajo tudi holesterol in strupi, ki se iz črevesja deloma lahko vrnejo nazaj v telo. Če boste uživali še vlaknine, boste to preprečili, saj se strupi in holesterol ujamejo v vlakna in skupaj z njimi izločijo z blatom.

Za zdravje so zelo koristne vlaknine, ki jih najdemo v trpotčevih semenih. Ena žlica vsebuje kar 7 g prehranskih vlaknin, ki čistijo črevo, povečajo peristaltiko, hkrati pa so tudi odlična hrana dobrim bakterijam v črevesju. Trpotčeva semena lahko uporabljate na različne načine. Vmešate jih v kosmiče, dodate moki, omakam, vegi polpetom itd ali pa jih vmešate v vodo ali sok in popijete. Da vas vlaknine ne bodo zaprle, pijte veliko zeliščnih čajev in mineralne vode.

Z izvlečkom kurkume in vlakninami torej naredite veliko koristi:

  • pospešite prebavo in črevesno peristaltiko,
  • zmanjšate obremenitev krvi s holesterolom in strupi,
  • nahranite črevesne bakterije, ki pomembno vplivajo na vaš imunski sistem.
© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane