28 septembra, 2020

[Pisali ste nam] Koliko časa po odprtju je izdelek še dober?

Nina nas je vprašala: “Izdelek Now B-50 kompleks (rok trajanja do novembra 2021) je bil kupljen in odprt decembra 2019, hranjen zaprt v original embalaži na sobni temperaturi. V tem času je spremenil videz (malo bolj temna oranžna z blago rjavimi pikicami) in vonj (je malo bolj izrazit). Prosila bi za vaš nasvet, ali je […]

Nina nas je vprašala: “Izdelek Now B-50 kompleks (rok trajanja do novembra 2021) je bil kupljen in odprt decembra 2019, hranjen zaprt v original embalaži na sobni temperaturi. V tem času je spremenil videz (malo bolj temna oranžna z blago rjavimi pikicami) in vonj (je malo bolj izrazit). Prosila bi za vaš nasvet, ali je izdelek varen za uporabo.”

kapsule

Pozdravljena, ga. Nina.

Zahvaljujem se vam za vprašanje in dobro opisano uporabniško izkušnjo, saj se iz zapisa da sklepati, kaj se je z izdelkom zgodilo.

Na splošno NOW zagotavlja stabilnost in kakovost originalno zaprtih izdelkov do izteka roka uporabnosti. Snovalci receptur glede na občutljivost sestavin in formul izberejo ustrezen tip plastike (bolj prepusten, manj prepusten) in dodajo sredstva za podaljšanje obstojnosti kot so, na primer: vrečice z vezalci vode ali antioksidanti. Stabilizacijo včasih dosežejo že z samim tehnološkim procesom oz. izbiro pomožnih sestavin, ki omogočajo, da se aktivne sestavine čimbolj ohranijo (izbira stabilnih nosilnih olj, dodatek vitamina E pri ribjih oljih ipd).

B-50 je zelo kompleksen izdelek, saj vsebuje veliko sestavin. Med njimi je nekaj takih, ki so bolj občutljive na vlago in zračni kisik. V ta namen so dodana sredstva za stabilizacijo v vrečkah, ki zagotavljajo stabilnost zaprtega izdelka. Pri odpiranju v vsebnik vnesemo vlago in zračni kisik, zato je zaželeno, da se vsebina porabi čimprej. Včasih je po odprtju pametno izdelek shranjevati v hladilniku (nižja temperatura in vlaga), sploh, če se vmes uporaba za daljši čas prekine.

NOW uporablja samo naravne pomožne snovi, zato njihovi izdelki vizualno včasih ne zgledajo najlepše. Drugi proizvajalci tablete oblagajo z različnimi prevlekami in barvili s čimer dosežejo lepši videz, hkrati pa tudi zamaskirajo spremembe izdelkov. Verjetno izdelek ni nevaren zdravju, saj se pri majhnih spremembah vitaminov lahko zgodijo velike barvne spremembe. Ker je vir vitaminov skoncentriran, so tudi te spremembe bolj očitne.

V Hiši zdravja na vprašanja naših bralcev odgovarja mag. Urša Strlekar, mag. farm.

© 2022 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane