18 septembra, 2020

[Pisali ste nam] S čim si lahko pomagam pri zvitem gležnju

Miro sprašuje: »Pri teku sem si zvil gleženj. Ta je otečen in pomodrel. Mažem si ga in hladim. Hodim tudi k fizioterapevtu. Zanima me, s čim bi si lahko še pomagal, da se čimprej zopet vrnem v stare tire?«

Hvala za vprašanje in zaupanje. Svetovala bi vam bromelain. Gre za proteolitični encim ananasa, ki se v prebavilih ne razgradi in pri zaužitju ohrani aktivnost. Za sistemsko delovanje bo najboljše, da ga vzamete na prazen želodec. V polnem želodcu, bi namreč pomagal pri prebavi beljakovin iz hrane.

Ima pozitivne učinke na zmanjšanje oteklin, modric in bolečin, zaradi česar je odlična pomoč po poškodbah z oteklinami in hematomi. V Nemčiji se pri športnih poškodbah pogosto svetujejo različne encimske terapije in imajo z njimi očitno dobre izkušnje. Obstaja tudi klinična študija, v kateri so bromelain uporabili pri poškodbah obraza pri boksu. Raziskava je pokazala, da so z uporabo bromelaina modrice in otekline na obrazu izginile v krajšem času kot običajno.

Bromelain se uporablja tudi na drugih področjih. Zaradi njegovega protivnetnega učinka in sposobnosti razgrajevanja beljakovin (fibrina), lahko pomaga pri zmanjševanju oteklin in vnetnih procesov po operacijah in ekstrakcijah zobovja. Italijanski raziskovalci so v časopisu Acta otorhinologyca Italica 2018 objavili tudi manjšo raziskavo, v kateri so dokazali, da bromelain zelo dobro prehaja v sinusno odprtino. Zaradi njegovih protivnetnih lastnosti in varnosti je zato dober kandidat za izpeljavo večjih kliničnih raziskav, s katerimi bi lahko bromelain uvrstili tudi med protivnetne učinkovine za pomoč pri akutnem in kroničnem vnetju sinusov.

Če jemljete zdravila proti krvnim strdkom, bromelain odsvetujem, saj deluje tudi proti krvnim strdkom in tako poveča možnosti za krvavitve.

Ker se pri stresu in travmi povečajo tudi potrebe po vitaminu C, svetujem, tudi kakovosten dodatek vitamina C, v kolikor ne uživate dovolj svežega sadja in zelenjave. Če imate občutljiv želodec, priporočam žvečljive tablete z vitaminom C s »pufrano obliko« askorbinske kisline v obliki natrijevega askorbata, ki manj draži sluznico želodca ali vitamin C v liposomih.

© 2024 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane