7 avgusta, 2020

[Pisali ste nam] Hči ima prhljaj

Pisala nam je Mojca: “Prosil bi vas za nasvet. Moja hči je stara 17 let. Že nekaj let ima težave s prhljajem. Več ga ima pozimi, letos pa se ji je pojavil tudi poleti. Pred časom je prebolela angino in kmalu potem se ji je pojavil prhljaj ter luske na obrveh. S to težavo je bila že pri dermatologu, ki ji je rekel, da se ji prhljaj pojavi zaradi glivic. Dobila je kremo s kortikosteroidom in šampon proti glivicam. Opazila sem šampon Blue cap, ki je tudi za prhljaj. Zanima me, kaj pomeni molekularna aktivacija in kako se šampon uporablja?

Pozdravljena ga. Mojca.

Hvala za vprašanje in zaupanje. Blue cap šampon izdeluje podjetje Catalysis, ki v svoje izdelke vgrajuje posebno, inovativno tehnologijo – molekularno aktivacijo. S to metodo aktivirajo sestavine izdelkov v električnem polju, jim povečajo notranjo energijo in s tem okrepijo njihovo učinkovitost. Izdelki s tako aktiviranimi učinkovinami imajo zato hitrejše delovanje. Pirokton olamin je aktivna spojina v tej molekularni aktivaciji. Ta ima dobro protiglivično ter protivnetno delovanje. Najdemo ga v številnih šamponih za zdravljenje in preprečevanje prhljaja ter v izdelkih namenjenih luskasti in razdraženi koži. Z molekularno aktivacijo pirokton olamina, se njegove naravne lastnosti še okrepijo.

Za njeno težavo z lasiščem je primeren šampon Blue cap, v predelu obrvi pa krema. Prvi in drugi teden naj lase umiva 3-krat na teden, nato pa lahko z uporabo prekine. Izboljšanje bo opazno že po prvem umivanju. Kljub temu je potrebno s terapijo nadaljevati, da se glivica zopet ne razmnoži. Obrvi v tankem sloju naj prvi teden namaže s kremo 2-krat dnevno ali kadarkoli je potrebna rehidracija kože.

Če se je zdravila z antibiotiki, je velika verjetnost, da je motena tudi preskrba z biotinom (proizvajajo ga namreč črevesne bakterije, ki jih antibiotik močno prizadene). Znaki pomanjkanja biotina se na koži odražajo z izpuščaji okoli oči, nosu, ust in genitalij, razvijejo pa se lahko tudi nevrološke težave. Biotin nas varuje pred glivicami, saj moti njihovo presnovo in s tem zavira njihovo pretirano razraščanje. Nekateri dermatologi biotin priporočajo ob standardni terapiji seboroičnega dermatitisa. Priporočam 1 mg biotina dnevno. Jemlje naj ga 3 mesece, če pa ima predviden kakšen diagnostičen krvni test, pa mora tri dni prej prekiniti jemanje in nadaljevati jemanje ponovno po testu.

© 2024 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane