1 septembra, 2020

[Pisali ste nam] Kako naj premagam depresijo?

Depresija me pesti že nekaj let. Kljub temu, da jemljem zdravila, še vedno redno občutim brezvoljnost in takrat nimam energije za nič. Zdravila so mi že zamenjali in je veliko boljše, vendar še vedno ni tiste prave energije in motivacije. Ali se da še kaj narediti s kakšnim prehranskim dopolnilom? Pozdravljeni. Vzroki depresije se pogosto […]

Depresija me pesti že nekaj let. Kljub temu, da jemljem zdravila, še vedno redno občutim brezvoljnost in takrat nimam energije za nič. Zdravila so mi že zamenjali in je veliko boljše, vendar še vedno ni tiste prave energije in motivacije. Ali se da še kaj narediti s kakšnim prehranskim dopolnilom?

depresija

Pozdravljeni.

Vzroki depresije se pogosto prepletajo s pomanjkanjem nekaterih hranil in vitaminov. Možgani potrebujejo veliko različnih hranil za energijo, proizvodnjo serotonina in drugih kemičnih prenašalcev. Za uspešno tvorbo serotonina poleg esencialne aminokisline triptofan potrebujemo tudi različne vitamine skupine B. Če ni osnove za nastanek serotonina, potem tudi z zdravili ne moremo pričakovati čudežev. Zato poskrbite tudi za zdravo, polnovredno prehrano in veliko gibanja. Šport je odličen antidepresiv.

Izpostavila bi tudi vitamin D. Ta ima svoje postaje (receptorje) razporejene po celem telesu in tudi v možganih, kjer ima pomembno regulacijsko vlogo. Že leta 2013 so v The British Journal of Psychiatry objavili obsežen pregled raziskav in dokazali povezavo med nizkimi serumskimi vrednostmi vitamina D in depresijo. V zimskih mesecih, ko s sončenjem ne morete tvoriti vitamina D, vam svetujem, da redno uživate prehransko dopolnilo z vitaminom D in morda v laboratoriju kdaj tudi preverite, če z dopolnjevanjem dosežete zdrave ravni. Če imate prekomerno telesno maso, uživajte 2 do 3-krat večje odmerke vitamina D (2000 – 3000 IE).

Za stabiliziranje in izboljšanje razpoloženja so zelo koristne tudi omega-3, ki se najpogosteje pridobivajo iz ribjih olj. Pri tem je pomembno, da jemljete dovolj velike odmerke. Te naj poleg DHK (dokozaheskaenojska kislina) vsebujejo vsaj 1 g omega-3 EPK (eikozapentaenojska kislina). EPK encimi namreč pretvorijo v biološko aktivne snovi, ki spodbujajo nastanek lokalnih hormonov, ki omejujejo vnetja. Ta so tudi pogost spremljevalec ali povzročitelj duševnih bolezni in jih lahko nadziramo le s primernimi koncentracijami EPK. Zato priporočam, da uživate nekoliko višje odmerke omega-3, pri tem pa pazite, da omega-3 jemljete skupaj s hrano, da se lahko absorbirajo. Koristi omega-3 pri depresiji so dokazane, zato jih najdemo tudi v priporočilih različnih smernic v psihiatriji.

V zimskem času zaradi praktičnosti priporočam izdelek Omega 3 Ultra 3-D, ki vsebuje velik odmerek vitamina D in omega-3, v poletnem času, s predpostavko, da ste veliko na prostem in se tudi sončite, pa zelo koncentrirano omega-3 olje na žlico. Ima prijeten okus po limoni in je dobro zaščiteno pred oksidacijo.

V Hiši zdravja na vprašanja naših bralcev odgovarja mag. Urša Strlekar, mag. farm.

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane