7 avgusta, 2018

Poskrbite za svoje intimno zdravje

Intimna nega je nedvomno eden od temeljev zdravja vsakega človeka, še posebno v poletnih mesecih, moramo intimnim predelom nameniti več pozornosti, ker obstaja več dejavnikov tveganja za okužbe. Do okužbe intimnih delov pride zaradi porušenega pH-ja in posledično lahko tudi do vnetja sečil zaradi vdora mikroorganizmov v sečila, kjer se razmnožijo in povzročijo vnetje. Najpogostejši znaki okužbe so pekoče uriniranje, pogosto siljenje na vodo, bolečina v spodnjem delu trebuha in smrdeč, moten urin.

Pred okužbami sečil se lahko v veliki meri zavarujemo in jih preprečimo tudi sami, naprimer s pomočjo ploda brusnice in sladkorja D-manoze ter ustrezno intimno nego z glicirizinsko kislino.

BRUSNICA

Brusnica poleg vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin vsebuje tudi proantocianidine, ki ovirajo vezavo uropatogenih bakterij (predvsem E. coli) na tkivo v mehurju in sečnici. Spremenijo obliko površine bakterij ter preprečujejo pritrditev bakterij na tkivo sečil in tako omogočijo izločitev bakterij z urinom iz telesa.

Uporabo brusnic in njenih ekstraktov svetujemo osebam, ki imajo blažja vnetja sečil in so se odločile za samozdravljenje; osebam, ki jih spremljajo ponavljajoča se vnetja urinarnega trakta kot preventivno skozi daljše časovno obdobje.

D-MANOZA

D-manoza je sladkor, ki se naravno nahaja v brusnicah, borovnicah, breskvah, pomarančah in jabolkih. Zaradi svoje naravne sestave je primerna tudi za nosečnice in otroke ter celo diabetike, saj ne vpliva na regulacijo krvnega sladkorja.

Zaradi svoje strukture ima pomembno vlogo pri preprečevanju okužb urinarnega trakta. Nase veže uropatogene bakterije (E. coli) in hkrati preprečuje njihovo pritrditev na steno mehurja in sečnice ter preprečuje njihovo prekomerno namnožitev. Bakterije vezane na D-manozo se nato izločijo iz telesa z urinom.

D-manozo priporočamo posameznicam, ki imajo težave z mehurjem po spolnem odnosu. Prav tako d-manozo priporočajo osebam, ki imajo hujša vnetja sečil in jemljejo antibiotike za podporno terapijo pri zdravljenju.

GLICIRIZINSKA KISLINA

Je temeljna aktivna sestavina, vodnega ekstrakta korena Glycyrrhiza glabra, bolj pogosto znana kot sladki koren. Ta vodni ekstrakt vsebuje tudi glicirizin, ki ima naslednje mehanizme delovanja:

  • protiulkusno, protivnetno in protivirusno delovanje,
  • preprečuje rast različnih vrst herpes virusa, vključno z virusom varicella zoster
  • preprečuje tvorbo lezij

Njeni ugodni učinki se povečajo z molekularno aktivacijo, ki povečuje biološko aktivnost antioksidativnih molekul in vseh drugih molekul, ki vsebujejo karboksilno skupino.

Za vsakodnevno intimno nego

Izdelki z glicirizinsko kislino imajo širok spekter delovanja in so namenjeni vsakodnevni higieni, še posebno med menstruacijo in nosečnostjo, po telesni aktivnosti, kopanju v bazenih ali po spolnem odnosu. Ohranjajo fiziološki pH intimnih območij, naravno očistijo kožo in ohranjajo naravno mikrofloro sluznice spolnih organov. Odpravljajo vrste nelagodja, draženja in rdečice, ki jih povzročajo depilacija, uporaba higienskih vložkov, sintetično in/ali preozko spodnje perilo, itd. poleg tega se uporabljajo kot podpora standardnim terapijam pri vseh okužbah, ki jih povzročajo genitalni in oralni herpes, herpes zoster ter humani papiloma virus.

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane