7 maja, 2021

Ali ste že prebrali, kaj je pokazala italijanska raziskava o mlečnokislinskih bakterijah in prebolevanju COVID-19?

Dr. Giancarlo Ceccarelli iz univerze v Rimu: »Dopolnilna bakterioterapija, torej dodajanje mlečnokislinskih probiotikov, je ključen faktor za boljše preživetje bolnikov s covid-19.« Raziskava je pokazala 3x večjo preživelost pacientov. Raziskavo je vodil dr. Giancarlo Ceccarelli iz univerze v Rimu, pokazala pa je, da z mešanico probiotičnih bakterij lahko izboljšamo prebolevanje okužbe pri hospitaliziranih pacientih s […]

Dr. Giancarlo Ceccarelli iz univerze v Rimu: »Dopolnilna bakterioterapija, torej dodajanje mlečnokislinskih probiotikov, je ključen faktor za boljše preživetje bolnikov s covid-19.« Raziskava je pokazala 3x večjo preživelost pacientov.

Raziskavo je vodil dr. Giancarlo Ceccarelli iz univerze v Rimu, pokazala pa je, da z mešanico probiotičnih bakterij lahko izboljšamo prebolevanje okužbe pri hospitaliziranih pacientih s covid-19.

Osnovna ideja za izpeljavo raziskave je temeljila na razumevanju vloge probiotičnih bakterij v imunosti. Te namreč izločajo encime in protivnetne snovi, ki modulirajo imunski odziv oziroma imajo vlogo pri imunski odpornosti telesa na viruse. Corona virus se v telesu razmnožuje preko ACE2 receptorskih mest, s katerimi so gosto posejana pljuča in črevesje. To so mesta, preko katerih virusi vstopijo v celice in se širijo po telesu. Predpostavlja se, da je širjenje virusa in okužba pri starejših, pri diabetikih, bolnikih s povišanim krvnim pritiskom in kroničnimi obstruktivnimi boleznimi hitrejša zaradi neravnovesja črevesnih bakterij in pomanjkanja snovi, ki preprečujejo vstopanje in širjenje virusov po telesu.

V raziskavo je bilo vključenih 200 bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. 112 bolnikov je prejemalo različna sredstva za lajšanje simptomov (nizkomolekularni heparin, hidroksiklorokin, azitromicin, tocilizumad ali kakšno drugo protivirusno zdravilo). 88 pacientom pa so poleg te terapije dodali še oralno zmes mlečno-kislinskih probiotikov. V skupini, ki je prejemala poleg standardne terapije še bakterioterapijo, je preživelo 3-krat več pacientov kot v skupini brez nje. Na podlagi te raziskave je dr. Cecarcarelli potrdil svojo hipotezo o vlogi probiotičnih bakterij pri modulaciji imunskega odgovora na vstop virusov.

Po njegovem mnenju je dopolnilna bakterioterapija (dodajanje mlečnokislinskih probiotikov) ključen faktor za boljše preživetje bolnikov s covid-19.

* Povzeto po: G. Ceccarelli et la: Oral Bacteriotherapy in Patients With COVID-19: A Retrospective Cohort Study

Lastnosti dobrih probiotikov

Probiotiki podpirajo razvoj in delovanje imunskega sistema in sintetizirajo protimikrobne snovi, ki ovirajo preživetje in razvoj škodljivih črevesnih bakterij. Stabilno ravnovesje črevesne mikrobiote je pomembno za dobro počutje in imunski sistem.
Probiotic-10™ vsebuje probiotike in prebiotik. Probiotiki so namreč skupina različnih bakterij v našem črevesu, prebiotik pa je hrana za naše dobre mikroorganizme. Vsebuje širok spekter bakterijskih kultur za urejeno prebavo in okrepljen imunski sistem ter 10 različnih probiotičnih bakterijskih sevov. Izdelan pa je tudi z vegansko formulo.

© 2021 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane