25 oktobra, 2023

Atopijski dermatitis – tegoba 21. stoletja

Gre za eno najbolj pogostih kožnih boleznih v današnjem času, ki se večinoma pojavlja pri otrocih (15 – 20 %), lahko pa tudi pri odraslih (3 %). Ta odstotek se v zadnjih letih vztrajno povišuje. Zdravljenje te bolezni je dolgotrajno, saj se preko nje lahko odražajo tudi določene težave, ki se dogajajo nekje v notranjosti našega telesa.

Atopijski dermatitis je kronična, ponavljajoča se močno srbeča kožna bolezen, ki prizadene dojenčke, otroke in tudi odrasle. Pojavnost bolezni v zahodnih državah narašča, ocenjujejo, da jo ima 15 – 20 odstotkov oseb v razvitem svetu. Atopijski dermatitis je pogostejši pri osebah, ki imajo v družini druge atopijske bolezni, kot so astma, alergijski nahod ali alergijsko vnetje oči. Devetdeset odstotkov oseb z AD ima alergijsko obliko bolezni.

Kljub temu, da atopijski dermatitis načeloma ni nevarno obolenje, lahko traja več mesecev, pri nekaterih pa se pojavlja skozi celo življenje. Najbolj značilni za atopijski dermatitis so izpuščaji na koži (ekcemi) in močno srbenje, na splošno pa ekstremno suha koža. Pri odraslih so bolj značilna mesta večji sklepi, pregibi vrat in obraz (tudi predel okoli oči), kjer se kažejo kronična vnetja kože s suhimi izpuščaji in luščenjem.

Srbenje kot glavni simptom vodi v neučinkovito drgnjenje in praskanje, to pa v širjenje izpuščaja oziroma površinsko poškodbo kože. V najslabšem primeru se zaradi praskanja lahko pojavljajo brazgotine, vnet in poškodovan predel pa je bolj ranljiv tudi za okužbo z bakterijo Staphylococcus aureus, ki še dodatno zavira zdravljenje.

Simptomi omenjenih bolezni se v zimskem času še poslabšajo, saj se zniža vlaga v zraku ter poviša onesnaženost. Pri zdravljenju kožnih bolezni je potrebno najprej poskrbeti za odpravo dejavnikov, ki lahko bolezen spodbujajo oziroma sprožajo.

Prenehati je potrebno z uporabo dražečih kozmetičnih in drugih proizvodov, ki bi lahko dražili kožo ter jih nadomestiti s tistimi, ki so namenjeni posebej za ljudi z opisanimi težavami. Zelo pomembno je, da bolnik redno in temeljito skrbi za higieno in nego kože s temi, zanje prilagojenimi pripravki. Nekatera podjetja ponujajo celotne linije, ki se uporabljajo izključno za nego problematične kože.

Kozmetika z molekularno aktiviranim pirokton olaminom

Pri težavah s kožo je izredno pomembna tudi dobra negovalna kozmetika. Vsaka koža se na določeno sestavino odzove drugače, kar pomeni, da je lov za dobro negovalno kozmetiko dolgotrajen in izredno zapleten proces. Pirokton olamin  je aktivna sestavina, ki ima dobro protiglivično in protivnetno delovanje ter je pogosto uporabljena v izdelkih za nego las ter kože. Prvotno se je uporabljal za preprečevanje in zdravljenje prhljaja ter v izdelkih za spiranje las namenjenih luskasti in razdraženi koži. Ravno zaradi svojega delovanja je izredno uporaben pri lajšanju številnih težav s kožo, kot so atopijski dermatitis, seboroični dermatitis, luskavica ter ekcemi. Je izredno obstojna sestavina, ki ne draži kože, ima nizko stopnjo toksičnosti ter preprečuje srbenje in rdečico. V izdelkih za nego kože omogoča hitro pomiritev razdražene, srbeče ter občutljive kože. Prav tako normalizira tudi prekomerno delitev epitelnih celic.

Metoda molekularne aktivacije

Prednost izdelkov je v postopku molekularne aktivacije, skozi katero se pribitek elektronov, molekule posameznih učinkovin dvigne na višji energetski nivo, poveča njihovo antioksidativno moč ter posledično njihovo učinkovitost. Postopek molekularne aktivacije tako bistveno izboljša biološko aktivnost in biokemijsko odzivnost molekul vseh antioksidantov. Vsebnost cinka pa pripomore tudi k procesu samoobrambe kože ter procesu luščenja kože.

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane