1 februarja, 2023

Glukomanan- prehranska vlaknina z veliko močjo

Gre za topno prehransko vlaknino, ki jo pridobivamo iz gomolja rastline konjac (Amorphopallus konjac). Mnogi mu pripisujejo številne pozitivne učinke na naše zdravje, med drugim naj bi vplival tudi na izgubo telesne teže. Pa je temu res tako? Kakšne učinke ima glukomanan na naše zdravje in dobro počutje?

Gre za topno prehransko vlaknino, ki jo pridobivamo iz gomolja rastline konjac (Amorphopallus konjac). Mnogi mu pripisujejo številne pozitivne učinke na naše zdravje, med drugim naj bi vplival tudi na izgubo telesne teže. Pa je temu res tako? Kakšne učinke ima glukomanan na naše zdravje in dobro počutje?

Kaj so prehranske vlaknine?

Prehranske vlaknine so snovi, ki jih zaradi svoje strukture naše telo ni zmožno prebaviti. So pa sočasno pomemben del naše prehrane, saj igrajo ključno vlogo pri številnih prebavnih funkcijah, presnovi in splošnemu zdravju.

Delimo jih na topne in netopne. Topne vlaknine povečajo viskoznost črevesne vsebine ter upočasnjujejo absorpcijo hranil, netopne pa povečajo količino izločenega blata in skrajšajo prehod hranil skozi prebavni trakt. 

Priporočila za dnevni vnos vlaknin se gibljejo med 25-30 g/dan. Na žalost pa omenjenega vnosa večina ljudi zaradi slabih prehranjevalnih navad ne dosega. Manjko vnosa vlaknin lahko povzroči vrsto težav.

Najpomembnejši viri vlaknin so predvsem polnozrnata živila, oreščki, sadje ter zelenjava.

Zavedati se moramo, da prehranske vlaknine zmanjšujejo energijsko gostoto hrane, upočasnijo praznjenje želodca, hkrati pa pospešujejo prehajanje črevesne vsebine ter povečujejo količino izločenega blata. ž

Dokazano je, da lahko nekatere prehranske vlaknine povečajo viskoznost črevesne vsebine in s tem upočasnijo absorpcijo določenih hranil, kot je recimo holesterol. S tem lahko pozitivno vplivamo na zmanjševanje tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni, diabetesa tipa II in debelosti. 

Kakšen je vpliv glukomanana na naše telo?

Njegova glavna prednost je, da lahko absorbira veliko količino vode, zato velja za eno izmed najbolj viskoznih prehranskih vlaknin. Ob stiku s tekočino hitro nabrekne in začne tvoriti gel, to pa naj bi bil tudi glavni razlog za njegove učinke na zmanjševanje telesne teže. Na telesno težo pa vpliva tudi z drugimi mehanizmi, kot so:

  • Nizka kaloričnost
  • Spodbujanje občutka sitosti, kar vpliva na manjši vnos hrane pri obrokih.
  • Upočasnjeno praznjenje želodca, kar dodatno vpliva na večjo sitost.
  • Zmanjšuje absorpcijo maščob in holesterola.

Ali glukomanan resnično deluje?

Gre za edino dopolnilo, ki ima s strani EFSE odobreno trditev za hujšanje, saj dokazano prispeva k zmanjševanju telesne teže ob energijsko omejeni prehrani. Zakaj je temu tako?

Kar nekaj randomiziranih kontroliranih študij je pokazalo, da lahko glukomanan ob energijsko omejeni prehrani pripomore k zmernem znižanju telesne teže. Omenjene učinke so primerjali tudi z drugimi prehranskimi vlakninami in placebo skupinami ter ugotovili, da je imel glukomanan najboljše učinke na telesno težo pri prekomerno težkih posameznikih. Razlog za to je ustvarjanje občutka sitosti, kar pri ljudeh s prekomerno telesno težo posledično povzroči zmanjšan energijski vnos. 

Seveda pa brez korenitih sprememb v prehranjevalnih navadah ne bo šlo. Pri hujšanju je v prvi vrsti pomemben energijski deficit ter zdrav in uravnotežen način prehranjevanja. Ne smemo pa pozabiti na zadostno količino telesne aktivnosti, ki bo pripomogla k hitrejšim in boljšim rezultatom. Glukomanan pa nam pri tem služi, kot dodatna pomoč.

Vpliv na srčno-žilno zdravje

Tako kot druge topne vlaknine naj bi imel tudi glukomanan potencialno pozitivne učinke na zmanjševanje tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni. Številne študije so pokazale, da glukomanan pripomore k zniževanju holesterola in trigliceridov zaradi svoje viskoznosti. Glukomanan naj bi imel posebno strukturo vlaken, ki ob stiku s črevesno vsebino tvori gost gel v katerega se posledično lahko »ujame« holesterol in različne maščobe. Tako otežuje njihovo absorpcijo in spodbuja njihovo izločanje z blatom. Rezultati raziskav so pokazali, da naj bi vplival na zmanjšanje holesterola za kar 10%.

Rešitev za probleme z zaprtostjo

Tako kot vse prehranske vlaknine ima tudi glukomanan pozitivne učinke na našo prebavo in preprečevanje zaprtosti. Zaradi sodobnega načina življenja ljudje pogosto ne zaužijejo njihovega priporočenega vnosa zato se pri njih pogosteje pojavijo določene prebavne težave. Glukomanan lahko pomaga pri kronični zaprtosti. Poleg tega deluje tudi kot prebiotik, kar pomeni, da pozitivno vpliva na naš črevesni mikrobiom, saj  spodbuja razrast dobrih bakterij.

Priporočen dnevni vnos in stranski učinki 

Za zmanjševanje telesne teže se priporoča uživanje 3 g glukomanana v treh odmerkih po 1 g, 30-45 min pred obrokom. Za zmanjševanje holesterola pa moramo njegov vnos povečati na 4 g na dan. 

Njegova uporaba je za zdrave posameznike popolnoma varna. Ljudje s težavami pri požiranju pa naj se ne poslužujejo njegovega jemanja, saj v nasprotnem primeru tvegajo pojav zadušitve. Glukomanan se mora vedno jemati z ogromno količino vode, saj moramo preprečiti njegovo nabrekanje v zgornjem delu prebavne cevi. 

Nekateri ljudje pa lahko ob njegovem jemanju občutijo tudi blažje stranske učinke, kot so napihnjenost, napenjanje, mehko blato in driska. 

Prav tako naj bodo pri njegovem jemanju pazljivi predvsem ljudje, ki jemljejo zdravila za krvni sladkor in holesterol. Glukomanan lahko namreč vpliva na samo absorpcijo zdravil in s tem zmanjšuje njihovo učinkovitost. 

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane