7 januarja, 2023

Tleča vnetja lahko preprečimo z izvlečki kurkume

Kitajska in indijska kultura že tisočletja uporabljata različne pripravke s kurkumo, pri nas pa se medicina z njo intenzivno ukvarja šele zadnjih nekaj desetletij. Dolgo so posvečali pozornost le eni učinkovini – kurkuminu. Danes vse več raziskovalcev ugotavlja, da je za delovanje pomembna celotna korenika kurkume, ki daje večji učinek kot samo izoliran kurkumin.

Pred nekaj leti so tehnologi razvili poseben postopek pridobivanja izvlečka kurkume brez uporabe topil. Svež in koncentriran sok korenike kurkume so posušili z razprševanjem in pri tem dobili izredno majhne amorfne delce kurkuminoidov, ki so vpeti v komplekse z drugimi sestavinami v korenike. 

Zakaj so izvlečki kurkume boljši kot navadna kuhinjska kurkuma?

V kuhinji navadno uporabljamo sušeno in zmleto koreniko, ki vsebuje veliko zdravilnih snovi, a se na žalost zelo slabo absorbira in zato posledično v zelo majhnih količinah preide v našo kri. 

To pomeni, da bi za doseganje koristnih učinkov morali zaužiti izredno veliko količino kuhinjske kurkume. 

Korenika kurkume vsebuje več kot 250 biološko aktivnih molekul, vsaj 37 med njimi je učinkovin, ki delujejo protivnetno. 

Če želimo izkoristiti koristne učinke kurkume, je ključnega pomena, da zato zaužijemo dovolj kurkuminoidov. V ta namen so nam v veliko pomoč številni izvlečki kurkume, ki poleg biološko aktivnega kurkumina vsebujejo še druge sestavine kurkume, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje.

S posebnimi tehnološkimi postopki ekstrakcije in močnim koncentriranjem tako lahko sestavimo edinstven izvleček kurkume, ki je najboljši približek naravne kurkume. Zavedati pa se moramo, da kljub temu pozitivni rezultati naravnih izvlečkov ne bodo vidni čez noč. Izvleček je zato treba redno jemati več mesecev. 

Dobra stran kurkume pa je tudi varnost, saj so stranski učinki zelo redki, prav tako preveliki odmerki ne povzročajo toksičnosti. Kljub temu velja izogib kurkuminoidom za ljudi, ki imajo težave z žolčnimi kamni in zaporo žolčevodov. Poleg teh naj bodo pri jemanju previdni ljudje, ki uživajo antitrombotike. 

Klasičen kurkumin je uspešen le znotraj črevesja

Izvleček samega kurkumina brez dodatkov za izboljšanje absorpcije ima majhno biološko razpoložljivost – se slabše absorbira in zadržuje v krvi. 

Tak izvleček zato bolje učinkuje znotraj prebavil kot v drugih delih telesa. Kurkumin se v jetrih hitro pretvori v neaktivno obliko, ki se izloči iz telesa. Njegova koncentracija v krvi je pri klasičnih izvlečkih s kurkuminom zato premajhna, da bi lahko imela kakšne bistvene koristi. 

Da lahko upravičeno govorimo o koristnih sistemskih učinkih, ki jih potrjujejo študije, mora v kri preiti veliko aktivnega, prostega kurkumina, ki čim dlje kroži po krvi.  

Kurkumin – naravna pomoč pri bolečinah in vnetjih

V preglednem prispevku z naslovom Curcumin in turmeric: Basic and clinical evidence for a potential role in analgesia, objavljenem v Journal of Clinical Pharmacy and therapeutics, so avtorji kurkumin predstavili v luči učinkovine, ki jo po mehanizmu delovanja lahko primerjamo z zdravili proti bolečinam. Uporablja se lahko samostojno ali kot dopolnila terapija analgetikom. 

Kurkumin in celostni izvlečki kurkume so lahko pri različnih vnetnih bolečinah, kot so osteoartritis, revma, hernija, športne poškodbe, odlično dopolnilo k osnovni terapiji. Zaradi sinergičnega učinka na bolečino lahko dosežemo manjšo potrebo po analgetikih in s tem njihovo varnejšo uporabo. 

Nemški odbor za rastline pa je kurkumin na podlagi strogih meril že pred desetletji odobril za uporabo pri dispepsiji, ki se kaže kot napenjanje, tiščanje v želodcu, slaba proizvodnja žolča in slaba prebava mastne hrane. 

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) pa je za kurkumin odobrila naslednje trditve:

  • pomaga pri obvladovanju vnetnih procesov v telesu,
  • deluje antioksidativno,
  • podpira prebavo,
  • podpira zdravje srca in ožilja,
  • pomaga ohranjati zdravje jeter,
  • preprečuje kopičenje maščob in pospešuje odstranjevanje maščob iz jeter,
  • podpira delovanje živčnega in imunskega sistema
  • podpira kognitivne funkcije

Izvleček piperina (črnega popra) ni najboljša rešitev za povečanje biorazpoložljivosti

V rastlinskih izvlečkih pogosto zasledimo tudi poper oz. njegov izvleček piperin. Poper naj bi namreč povečal absorpcijo in biorazpoložljivost posameznim učinkovinam. Med omenjene učinkovine spadajo tudi kurkumin, silimarin in selen. Poleg boljše absorpcije kurkuminoidov, poper prav tako upočasni njihovo izločanje iz našega telesa. Ti se zato lahko dalj časa zadržujejo v krvi in so dlje časa na razpolago našim tkivom. Vse to pa naj bi vplivalo na boljše delovanje kurkuminskih pripravkov. 

Kakšen pa je njihov mehanizem delovanja? Žal to ni popolnoma pojasnjeno. Znanstveniki predvidevajo, da poper ovira delovanje encimov, ki so odgovorni za presnavljanje kurkumina v neaktivne presnovke. 

Vendar pozor! Črni poper ima tudi slabo stran svojega delovanja. Ena od negativnih lastnosti je draženje prebavil pri občutljivih ljudeh, prav tako lahko negativno vpliva tudi na presnovo določenih zdravil. Piperin naj bi se namreč lahko pripel na encime, ki omogočajo razgradnjo in odstranjevanje nekaterih zdravil iz telesa. To seveda lahko vodi do pojava številnih stranskih učinkov in predoziranja. 

Inovativen izvleček iz svežih korenik kurkume

Pred nekaj leti so tehnologi razvili poseben postopek pridobivanja izvlečka kurkume brez uporabe topil. Svež in koncentriran sok korenike kurkume so posušili z razprševanjem in pri tem dobili izredno majhne amorfne delce kurkuminoidov, ki so vpeti v komplekse z drugimi sestavinami v korenike. 

Ti se dobro raztapljajo v vodi in z lahkoto prehajajo skozi prebavila, hkrati pa so zaradi kompleksne strukture »nevidni« jetrnim encimom. 

Kurkumin tako ne more preiti v obliko, ki jo ledvice hitro izločijo, aktivna in prosta oblika kurkumina pa lahko zato dlje časa kroži po krvi

Tako pridobljen izvleček so raziskovalci primerjali s klasičnim in dokazali, da je biorazpoložljivost kurkumina v izvlečku sveže kurkume kar 40-krat večja.

Ravno po takšnem postopku je pridelano tudi prehransko dopolnilo NOW CurcuFRESH™ Kurkumin veganske kapsule (spodaj).

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane