31 januarja, 2017

Kaj imajo skupnega Leonardo da Vinci, glog in srce

Leonardo da Vinci velja za enega največjih genijev, bil je italijanski renesančni arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar. Pa vendar, njegov hobi je bila tudi znanost. V svojem življenju je napolnil veliko zapiskov z znanstvenimi teorijami, izumi in skicami človeškega skeleta, mišic ter organov. Do sedaj so odkrili že več kot 4000 strani. Ko je […]

Leonardo da Vinci velja za enega največjih genijev, bil je italijanski renesančni arhitekt, izumitelj, inženir, kipar in slikar. Pa vendar, njegov hobi je bila tudi znanost. V svojem življenju je napolnil veliko zapiskov z znanstvenimi teorijami, izumi in skicami človeškega skeleta, mišic ter organov. Do sedaj so odkrili že več kot 4000 strani.

Ko je seciral srce nedavno umrlega 100-letnega moškega, je nastal prvi opis koronarne arterijske bolezni. Več kot 500 let kasneje, je koronarna bolezen srca ena vodilnih vzrokov prezgodnje smrti v zahodnih državah.

Srčno-žilni in torakalni kirurg, dr. Francis Wells je leta in leta študiral Leonardove skice in svoje izsledke celo objavil v knjigi (The Heart of Leonardo). O delu Leonarda da Vincija ima izjemno mnenje, predvsem zato, ker je bil pripravljen resnično »pogledati in videti«.Njegova spoznanja naj bi bila neverjetna, saj delovanje srca opisuje do globin, ki jih celo kardiologi sodobne medicine pogosto napačno dojamejo. Dejstvo je, da če bi Leonardova dognanja o človeškem srcu poznali že prej, bi to lahko spremenilo začetne oblike zdravljenja srčnih in drugih bolezni.

Še dandanes je veliko neodkritega o delovanju srca in prav srčno-žilne bolezni predstavljajo vodilni vzrok smrti vsako leto. Posledično narašča tudi uporaba različnih zdravil kot so statini, ACE-inhibitorji, srčni glikozidi, diuretiki, beta-blokatorji in druga, kar seveda ni »nedolžno« za zdravje. Že leta 2004 so v znanstveni reviji  The Lancet objavili mednarodno študijo izvedeno v 50 državah sveta (INTERHEART), ki je potrdila, da bi lahko že s preprostimi spremembami življenjskega sloga in prehrane, preprečili kar 90 % srčnih bolezni.

Glede na dr. Wells-a, bi morali slediti vzoru renesančnega umetnika in raje kot se le nasloniti na sprejeta dejstva, nadaljevati z izzivi, vprašanji ter raziskovanjem.

Torej, če posežemo na področje številnih kliničnihsrce raziskav na področju srčno-žilnih bolezni, ne moremo zgrešiti prav posebne rastline za srce, to je glog. Njegovi cvetovi, listi in plodovi so se že v ljudskem zdravilstvu uporabljali za zdravljenje tesnobe, astme, povišanega krvnega tlaka, dislipidemije, angine, aritmij, srčnega popuščanja in prebavnih motenj. Danes je glede na klinične študije največ trdnih dokazov za uporabo gloga pri zdravljenju srčnega popuščanja. Koristne učinke gloga gre pripisati visoki vsebnosti bioaktivnih komponent, to so oligomerni procianidini in flavonoidi (rutin, kvercetin, hiperozid, viteksin). Ker so le-te v posameznih delih rastline različno razporejene, je za terapevtske namene najboljša kombinacija vseh delov rastline. Bioaktivne komponente v glogu izboljšajo prekrvljenost srčne mišice, njeno moč kontrakcije in sposobnost pri zagotavljanju zadostne oskrbe tkiv s kisikom. Pri bolnikih se je po terapiji s standardiziranim izvlečkom gloga izboljšala toleranca na napor ter zmanjšala stopnja pojava aritmij. Zaradi močne antioksidativne učinkovitosti, glog ščiti tudi naše celice pred poškodbami in mutacijami.

Izsledki kliničnih raziskav veljajo le za standardizirane izvlečke gloga, ki zagotavljajo točno določeno koncentracijo aktivnih učinkovin z dokazanimi terapevtskimi učinki.  V terapevtske namene se uporabljajo odmerki od 240 do 1800 mg. Izvleček gloga se priporoča predvsem v primeru začetne stopnje srčnega popuščanja, ishemične bolezni srca, oteženega dihanja, slabe cirkulacije krvi in tudi prebavnih težav. Pojavnost neželenih stranskih učinkov je zelo nizka oz. zanemarljiva tudi pri zelo visokih odmerkih (npr. 1800 mg). Standardiziran izvleček ima zelo velik potencial predvsem v začetnih oblikah bolezni, pri katerih zdravljenje s klasičnimi zdravili še ni prisotno in se bolnikov napredek le spremlja. Tudi sicer pa je znana komplementarna uporaba izvlečka gloga s standardnimi zdravili za srce (diuretiki, digoksin, digitoksin, beta-blokatorji, ACE-inhibitorji), katere varnost so potrdili v obširni raziskavi SPICE (Survival and Prognosis Investigation of Crataegus Extract Study) o učinkovitosti in varnosti uporabe izvlečka gloga za srčne bolezni. Vsekakor pa je zaradi možnosti potenciranja učinkov ob istočasni uporabi gloga ter zdravil, potrebna dodatna previdnost in posvetovanje z zdravnikom za natančno odmerjanje.

Ne pozabimo torej na modrost Leonarda da Vincija, postavljajmo si nova vprašanja zakaj in kako, raziskujmo, odkrivajmo ter se posvetimo svojemu zdravju.

 

 

© 2021 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane