18 septembra, 2023

Kako prepoznamo gliste pri človeku?

Gliste spadajo v skupino zajedavcev, ki za svoje preživetje nujno potrebujejo telo gostitelja, na katerem se hranijo, rastejo, razmnožujejo in v njega izločajo svoje toksine. Poznamo več vrst človeških glist, med katerimi so najbolj pogoste okužbe s podančico in navadno človeško glisto.

Podančica

Je najpogostejša povzročiteljica glist pri otrocih. Prepoznamo jo kot majhne, bele in za približno centimeter velike gliste, ki živijo v prebavilih človeka. Do okužbe pride, ko človek zaužije jajčece podančice.  Njeno razmnoževanje pa nato poteka v okolici zadnjičnih gub. Površina jajčeca je lepljiva, zato jih lahko obolela oseba ob praskanju hitro prenese pod nohte, na roke, spodnje perilo, posteljnino in druge predmete. Zanimivo je, da se kar tretjina oseb po navadi ne zaveda njene prisotnosti, saj nima nikakršnih zdravstvenih težav ali simptomov. Taka oseba je zato dober prenašalec in jo lahko hitro prenese na svoje družinske člane.

Najbolj pogost bolezenski znak je močan srbež okoli zadnjika, zlasti ponoči. To seveda vodi v nemiren spanec in pogosta bakterijska vnetja na področju zadnjika. Ljudje s hujšim potekom bolezni lahko trpijo tudi za simptomi, kot so izguba apetita, razdražljivost, bolečine v abdomnu, težave z nespečnostjo in izguba telesne teže.

Ob sumu na okužbo je zelo pomembno hitro ukrepanje. To pomeni, da se moramo v prvi vrsti držati strogih higienskih ukrepov, ob sumu na hujšo okužbo pa moramo hitro poiskati tudi zdravniško pomoč. Zdravnik nam bo za ta namen predpisal ustrezna protimikrobna zdravila. Prav tako je ključno, da poleg bolnika ustrezno zdravimo vse družinske člane, tudi če ti ne kažejo nobenih bolezenskih znakov. V primeru, da tega ne storimo se lahko okužba zopet hitro ponovi.

Navadna človeška glista

Je največja glista, ki lahko prizadene človeški organizem in je razširjena po celem svetu. Človek je lahko njen edini gostitelj in povzroča razvoj bolezni, ki jo imenujemo askarioza. Razširjena je predvsem v državah s slabšimi higienskimi standardom, toplo in vlažno klimo ter v državah, kjer so človeški iztrebki uporabljeni kot gnojilo. Najpogosteje pa za njo zbolijo otrocih zaradi slabše osebne higiene.

Omenjene gliste pri človeku živijo v tankem črevesju, njihova jajčeca pa se nato izločajo iz našega telesa z blatom. Glavni vir kontaminacije je torej blato ljudi, ki se lahko ob neustreznih higienskih razmerah hitro prenesejo med ljudmi, lahko pa se prenese tudi v pitno vodo ali hrano. Njen prenos pri človeku je torej fekalno-oralni.

Znaki bolezni

Ljudje pogosto nimajo nobenih znakov ali pa se kažejo kot blago nelagodje v trebuhu. Ob hudem poteku bolezni lahko pride do zapletov, kot so vnetje pljučnega tkiva ali astmatični napadi.

Za zmanjševanje možnosti infekcije je izredno pomembna ustrezna higiena. Naša živila morajo biti prav tako dobro termično obdelana, sadje in zelenjavo temeljito oprana, uporabljati moramo varno pitno vodo, dobro pa moramo skrbeti tudi za osebno higieno in higieno prostorov. Ob obisku držav s slabšim higienskim standardom moramo še posebej upoštevati vse ukrepe, saj nam bo le to omogočilo varno potovanje brez zapletov.

Tudi tukaj zdravljenje temelji na uporabi protimikrobnih zdravil in upoštevanju strogega higienskega režima.

Kakšni so osnovi higienski ukrepi ob okužbi?

  • Temeljito umivanje rok s toplo vodo.
  • Striženje in čiščenje nohtov na rokah.
  • Dnevno prhanje (uporaba kopeli ni priporočljiva).
  • Dnevno čiščenje prostorov in predmetov.
  • Temeljito pranje posteljnine in igrač pri visoki temperaturi.
  • Dnevno menjanje spodnjega perila in pižame.
  • Uporaba lastne brisače.
  • Nošenje oprijetega spodnjega perila.

Papaja, agresivna do glist, prijazna do želodca

Papaja je prav posebna vrsta sadja, ki se že stoletja v nerazvitih državah uporablja za zdravljenje parazitskih bolezni, med katere spadajo tudi gliste pri človeku. Je bogat vir antioksidantov (vitamin C, A in E), mineralov (magnezij in kalij), pantotenske kisline, folatov in prehranskih vlaknin.

Papaja je  bogat vir proteolitičnih encimov, med njimi izstopa predvsem papain. Gre za encim zelo podoben pepsinu, ki sodeluje pri prebavi beljakovin. To mu daje izrazito sposobnost, da pospeši prebavni proces in poveča absorpcijo hranil iz beljakovinskih živil. Uživanje papaina se priporoča tudi sladkornim bolnikom, saj ta encim pomaga pri predelavi maščobe in beljakovin ter spodbuja delovanje prebave.

Papain ima prav tako dobro protiparazitsko delovanje, saj lahko raztopi kožico glist in jih skupaj s preostalimi prebavnimi encimi dokončno prebavi, pri čemer ne poškoduje črevesja. Pomembno je, da v tem času ne uživamo hrane, bogate z beljakovinami, saj bo encim le tako lahko razgrajeval parazite in ne beljakovin, ki smo jih zaužili.

Osnovna higienska pravila in zdravljenje so seveda na prvem mestu, papaja pa nam je lahko v pomoč kot komplementarna terapija.

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane