27 oktobra, 2022

Liposomalni vitamin C

Svoje telo vsakodnevno izpostavljamo prevelikemu stresu: predelana hrana, pomanjkanje gibanja in prostega časa, hiter tempo življenja ter prevelik čustven stres so le nekateri od dejavnikov, ki slabijo naš imunski sistem. Prvi znaki zmanjšane imunske odpornosti so utrujenost in izčrpanost, ki se predvsem ob menjavi letnih časov (s toplejših na hladnejše) kaj hitro sprevržejo v pogoste okužbe in bolezenska stanja.

Zakaj ravno vitamin C?

Vitamin C je najpomembnejši vodotopni zunajcelični antioksidant, katerega osnovo predstavlja askorbinska kislina, ki ima sposobnost ujeti proste radikale. Ker je močan antioksidant, nas ščiti pred okužbami, oksidativnim stresom in celo pred razvojem presnovnih bolezni kot je rak. Zato je pomemben za ohranjanje ravnovesja imunskega sistema, saj poveča tvorbo belih krvnih celic in tudi absorpcijo železa iz črevesja. Poleg tega, ima vlogo pri nastajanju kolagena, ki je pomemben za rast, razvoj in obnovo celic v telesnih tkivih, vezeh, hrustancu, dlesnih, žilah, kosteh in zobeh, priporočljiv je tudi po operacijah za hitrejše okrevanje in celjenje ran.

Kaj pravijo raziskave?

Raziskave so pokazale, da smo ob nizkih koncentracijah vitamina C veliko bolj izpostavljeni raznim infekcijam. To je pogosta posledica stresnih okoliščin kot so kronična vnetja, bolezni, kajenje, enolična prehrana in restrikcijske diete, v katerih se vitamin C porablja bistveno hitreje. V teh primerih je vsekakor priporočljiv vnos večjih odmerkov vitamina C, to je od 1000 do tudi 5000 mg, odvisno od bolezenskega stanja in stopnje obremenitve posameznika.

Liposomalna tehnologija

Ker se vitamin C v prebavilih delno razgradi in je njegov vnos omejen, bi ga morali zaužiti večje količine, kar pa lahko deluje dražeče na sluznico. Zato je enkapsulirana oblika s pomočjo liposomalne tehnologijo odlična rešitev, saj ne draži želodčne sluznice. Liposomi so mehurčki, sestavljeni iz lipidne membrane, ki ščiti notranjost liposoma pred zunanjimi dejavniki v prebavnem traktu, npr. encimi, pH, ki lahko močno vplivajo na absorpcijo določenih molekul. Zaradi tega, se posledično absorpcija vitamina C močno poveča, kar potrjujejo tudi klinične raziskave. V liposomalni obliki je vitamin C manj podvržen oksidaciji, zato so že manjši odmerki dovolj učinkoviti. Učinkovitost lahko primerjamo celo z intravenskim vnosom, torej aplikaciji vitamina C v injekcijskih raztopinah.

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane