24 novembra, 2022

Težave s prostato: Kaj pomaga?

Prostata je majhna spolna žleza, ki igra pomembno vlogo pri moškem reproduktivnem zdravju. Hkrati pa zna ta mala žleza povzročati tudi številne nevšečnosti. Težave s prostato se pogosto pojavijo pri moških v zrelih letih in se navadno kažejo v obliki urinarnih simptomov (mokrenje), ki nastanejo kot posledica povečane prostate.
Več o težavah in kako si lahko pri njih pomagamo v nadaljevanju.

Prostata je žleza kostanjeve oblike, ki leži med sramno kostjo in danko, neposredno pod sečnim mehurjem. Skoznjo poteka sečnica, po kateri se izločata semenska tekočina in seč. Sodeluje tudi pri nastajanju hormonov in skrbi za normalen pH semenske tekočine. 

Kakšne so najpogostejše težave s prostato?

Prostata pri moških raste celo življenje in zato zna povzročati težave pri moških starejših od 60 let. Pri mlajših moških to ne predstavlja velikega problema, vendar se lahko tudi pri njih pojavijo določeni problemi z uriniranjem. 

Povečano prostato s strokovnim izrazom imenujemo benigna hiperplazija prostate in sama po sebi ni tako nevarna. 

Simptomi povečane prostate so oslabljen curka med uriniranjem, nočno in dnevno mokrenje, težave pri začetku uriniranja, prekinjajoč curek, občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja ter nekontrolirano mokrenje

Omenjeno stanje moramo začeti zdraviti že ob prvih simptomih, saj v nasprotnem primeru s tem tvegamo pojav veliko hujših zapletov (vnetje sečil, ledvični kamni, okvara ledvic …). 

Druga zahrbtna bolezen, ki lahko prizadene moške, pa je rak prostate. Večina ljudi misli, da je benigna hiperplazija prostate glavni krivec za njegov nastanek. Vendar ni tako. Omenjeno stanje samo po sebi namreč ne povzroča nastanek rakavega obolenja. Ta se namreč lahko razvije tudi pri popolnoma zdravi prostati, največkrat pa se razvije pri moških po 50 letu starosti. Gre za tiho bolezen, ki v prvih fazah ne povzroča nikakršnih simptomov, zato so pri njenem odkrivanju izredno pomembni redni preventivni pregledi. 

Za ohranjanje moškega zdravja je v obeh primernih ključno zgodnje diagnosticiranje bolezni. Zelo pomembno je, da se moški po 50 letu starosti redno udeležujejo preventivnih pregledov, tudi če nimajo vidnih simptomov.  

Kaj je torej učinkovito zdravilo za prostato?

Rešitev za težave s prostato niso tako preproste. Začetne tegobe s povečano prostato lahko rešujemo s splošnimi preventivnimi ukrepi, ki temeljijo predvsem na zdravem življenjskem slogu. 

Česa se mora človek pri tem držati? 

  1. Zdrava in uravnotežena prehrana 

Določena živila naj bi imela pozitivne učinke na zdravje prostate, zaradi njihovih učinkov na testosteron in ostale hormone. Prav tako lahko nekatera živila na prostato vplivajo negativno. V prvi vrsti moramo zmanjšati vnos alkohola, kave, soli, nasičenih maščobnih kislin, predelanih mesnin in ostrih začimb. Pomembno je, da začnemo slediti načelom zdrave in uravnotežene prehrane, ki temelji na uživanju kompleksnih ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. V svoje prehranjevalne navade moramo tako vključiti veliko svežega sadja in zelenjave, polnozrnatih živil, rib, perutnine, oreščkov, semen ter stročnic. Na njeno zdravje pozitivno vplivajo predvsem križnice in paradižnik. Tudi vsakodnevno uživanje zelenega čaja naj bi imelo nanjo pozitiven učinek zaradi močnega antioksidativnega delovanja. 

  1. Opustitev kajenja 

Težave s prostato so lahko pogostejše zaradi kajenja in uživanja tobaka. Zato je priporočljivo, da se tej razvadi raje odpovemo.  

  1. Obvladovanje stresa 

Izredno pomembno je, da poskušamo v čim večji meri zmanjšati stres v svojem življenju. Za ta namen se lahko poslužujemo tehnik čuječnosti, meditacije in joge, ali pa se vsakodnevno odpravimo na krajši sprehod v naravo.  

  1. Zmanjšanje telesne teže in zadostna količina gibanja 

Prekomerna telesna teža lahko prav tako negativno vpliva na njeno zdravje. V prvi vrsti je zato pomembno, da se znebimo odvečnih kilogramov. Tega se moramo lotiti na zdrav način, ki vključuje veliko gibanja in uravnotežene prehrane. Telesno težo moramo izgubljati počasi, zato se ne poslužujemo ekstremnih in močno restriktivnih diet. Gibati se moramo začeti vsaj trikrat na teden, pri tem pa ne smemo pozabiti na gibanje na prostem. 

  1. Pomoč naravnih rastlinskih izvlečkov  

Pri blažjih problemih s prostato so nam lahko v pomoč tudi nekateri rastlinski izvlečki (palmeta, buča, likopen, fitosteroli, korenina koprive …), vitamin D in E ter cink in selen. Buča naj bi ugodno delovala zaradi širokega spektra antioksidantov, vitaminov in mineralov. Kopriva naj bi delovala protivnetno, s tem pa naj bi zmanjšala vnetje in edem. S tem naj bi povečala količino in pretok seča, zmanjšala pogostost mokrenja in količino zastalega seča. Ko govorimo o zdravju moških pogosto opazimo, da se veliko govori o »čudežnih« jagodah palmeto. Omenjene jagode so bile pogosto živilo ameriških starodavnih ljudstev. Pozitivne učinke naj bi imele predvsem zaradi specifičnega učinka na testosteron in zdravje prostate.  

Težje težave s prostato, vključno z rakom prostate, pa rešujemo izključno s pomočjo zdravniškega zdravljenja.  

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane