23 junija, 2016

Moj nepogrešljiv spremljevalec na poti

Vsakomur izmed nas so se zgodile že takšne ali drugačne nezgode/prigode na dopustu, med katere brez dvoma lahko med top 5 uvrstimo tudi prebavne težave in drisko. Sedaj se poraja vprašanje, kaj je v takem primeru najbolje storiti, da bi kar se da najbolje izkoristili tistih nekaj dni brezskrbnosti na leto. Seveda pa odgovor na […]

Vsakomur izmed nas so se zgodile že takšne ali drugačne nezgode/prigode na dopustu, med katere brez dvoma lahko med top 5 uvrstimo tudi prebavne težave in drisko. Sedaj se poraja vprašanje, kaj je v takem primeru najbolje storiti, da bi kar se da najbolje izkoristili tistih nekaj dni brezskrbnosti na leto. Seveda pa odgovor na to vprašanje ne izključuje prebavnih težav bolj trdovratnega značaja ob prisotnosti kroničnih vnetnih bolezni črevesja.

Odgovor je v prav posebni kvasovki Saccharomyces boulardii

Večina je že slišala za probiotike oz. probiotične bakterije, ki so pomembne za urejanje prebave. Če ne drugače, pa vsaj ob sprehodu mimo trgovskih polic s pestro izbiro najrazličnejših jogurtov. V bistvu ne gre za nič drugega kot koristne črevesne bakterije, ki so pravzaprav del nas (naše črevesne flore) in nas ščitijo pred različnimi tujki in toksini, krepijo črevesno steno, proizvajajo hranilne snovi, skrbijo za optimalno prebavo in še mnogo več. V črevesju »biva« kar 70 % našega imunskega sistema in je zato ob pojavu kakršnihkoli bolezenskih znakov prav, da začnemo z reševanjem težav kar v črevesju.

V nasprotju s splošno prepoznavnostjo probiotičnih bakterij, je nekoliko manj oz. večini popolnoma neznana kvasovka Saccharomyces boulardii (S. boulardii), ki se prav tako ponaša s probiotičnimi lastnostmi. S strani strokovnjakov je pravzaprav uvrščena med bioterapevtske agense za zdravljenje driske in vnetnih bolezni črevesja. Tako posebno ime je dobila po Henriju Boulardu, ki jo je l. 1920 prvi izoliral iz sadeža liči. Njegovo posebno zanimanje so namreč  vzbudili posamezniki, ki so po uživanju tega sadeža, opažali določene zdravstvene izboljšave. Izkazalo se je, da gre učinke pripisati posebni kvasovki na lupini sadeža.

V nasprotju s patogenimi kvasovkami, med katerimi je verjetno večini najbolj poznana Candida albicans, ima  številne koristne učinke na zdravje, tako v primeru akutnih kot tudi kroničnih težav. Glede na izsledke kliničnih raziskav, nas ščiti pred patogenimi mikroorganizmi (bakterijskimi, parazitskimi in glivičnimi okužbami), modulira imunski odziv, zmanjšuje vnetja in izločanje elektrolitov (dehidracijo), inhibira bakterijske toksine in spodbuja aktivnost encimov ter posebnih prenašalcev za hranila v sluznici črevesja. Njena posebnost je v prehodnem delovanju, kar pomeni, da se ne naseli v črevesju, temveč se ob prenehanju jemanja izloči z blatom, navadno v 2-5 dneh.

Koristi uživanja S. boulardii:

  • V prvi vrsti je njeno uživanje priporočljivo za preprečevanje in zdravljenje driske različnih vzrokov: zaradi jemanja antibiotikov, enteralne prehrane, okužbe z bakterijo Clostridium difficile, potovalne driske in akutne driske pri otrocih. Učinkuje lahko praktično že takoj, zmanjša intenzivnost in pogostost driske ter izboljša konzistenco blata.
  • Zaradi pozitivnega vpliva na zmanjšanje vnetnih dejavnikov je priporočljiva tudi pri zdravljenju vnetnih boleznih črevesja: npr. Chronova bolezen, ulcerozni kolitis in sindrom razdražljivega črevesja.
  • Kandidiaza (okužba z glivico kandido) in druge okužbe s patogenimi mikroorganizmi: preprečuje prekomerno razrast patogenov in njihove toksične učinke v črevesju.

Trajanje terapije s S. boulardii je seveda odvisno od narave težav. Pri zdravljenju driske so učinki opazni takoj, vendar se za normalizacijo stanja v črevesju priporoča njeno uživanje 3-4 tedne. Nasprotno pa se pri zdravljenju kroničnih vnetnih bolezni črevesa (npr. Chronova bolezen), priporoča njeno neprekinjeno uživanje dalj časa (tudi pol leta). Bolniki jo v splošnem zelo dobro prenašajo, saj nima negativnih stranskih učinkov, razen v primeru alergije na kvasovke.

Ni torej odveč, da v svojo potovalno torbo vtaknemo še kak kakovosten izdelek s S. boulardii. Nepogrešljiv je tako za posameznike, ki se le redko srečajo s prebavnimi težavami (seveda pa le-te niso nikoli izključene) in tudi posameznike s stalno prisotnimi nevšečnostmi (kronične narave). Izdelek, ki vsebuje S. boulardii v liofilizirani obliki, je obstojen na sobni temperaturi in je zato lahko brez težav naš spremljevalec povsod. 

 

 

© 2021 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane