Glutation je majhna beljakovina in najmočnejši celični antioksidant, njegovo raven pa lahko povečamo na dva načina: z direktnim dodajanjem glutationa ali s spodbujanjem njegove sinteze. Lahko uporabljamo tudi obe metodi skupaj. Po onkoloških zdravljenjih s kemoterapevtiki, je dobro delati na obeh, saj so normalne celice zelo poškodovane. Enako se lahko zgodi tudi pri hujših nevroloških in jetrnih boleznih.
Sintezo glutationa bistveno okrepimo:
- s prehrano, v kateri je dovolj beljakovin, na primer mlečna sirotka (vir metionina, cisteina, glutamina/glutamata in glicina za pretvorbo do glutationa),
- z dodajanjem NAC (N-acetil cistein),
- z dodajanjem antioksidantov, ki pomagajo pri regeneraciji reduciranega glutationa: C vitamin, α-lipoična kislina, E vitamin,
- tako, da poskrbimo za dobro preskrbo s kofaktorji za encime, ki omogočajo sintezo glutationa: magnezij, vitamini B2, B3, B6,
- tako, da uživamo snovi, ki aktivirajo encime za sintezo glutationa, na primer: kurkumin (kurkuma) in kvercetin (čebula).
V primeru, da še ni prišlo do hudo oslabljenega imunskega sistema, bi za preventivo raje izbrala način s spodbujanjem sinteze s kakovostno in »živo« hrano, ki bi jo dopolnjevala z magnezijem in α-lipoično kislino, dodatno bi jo začinila z veliko kurkume, čebule in ekstra deviškim olivnim oljem. Če pa je naš imunski sistem že zelo oslabljen pa bi naredila mesečno kuro z dodatkom glutationa ali NAC (N-acetil cistein).
Priporočeni izdelki
NOW Glutation 250 mg, 60 kapsul
Izdelek vsebuje reducirano in aktivno obliko glutationa, z visoko stopnjo biorazpoložljivosti.
NOW NAC 600 mg s selenom, 100 vegetarijanskih kapsul
N-acetil-L-cistein (NAC) je stabilna oblika neesencialne aminokisilne L-cistein.
NOW Alfa lipoična kislina 100 mg, 60 kapsul
Čista in naravna oblika alfa lipoične ali tioktinske kisline v vegetarijanski kapsuli.