14 julija, 2020

[Pisali ste nam] Debelost v menopavzi

Pisala nam je Anamarija: “Sem v menopavzi in opažam, da so se mi povečale prsi, maščoba pa se mi je začela nabirati na bokih in trebuhu, čeprav ne jem več kot prej. Prijateljica mi je svetovala, naj si očistim jetra s pegastim badljem. Meni ni jasno kaj bi lahko pegasti badelj naredil pri maščobi, zato […]

Pisala nam je Anamarija: “Sem v menopavzi in opažam, da so se mi povečale prsi, maščoba pa se mi je začela nabirati na bokih in trebuhu, čeprav ne jem več kot prej. Prijateljica mi je svetovala, naj si očistim jetra s pegastim badljem. Meni ni jasno kaj bi lahko pegasti badelj naredil pri maščobi, zato bi vprašala še vas, če je to res dobra ideja.”

debelost

 

 

 

 

 

 

 

 

Z menopavzo se v ženskem telesu marsikaj spremeni. Presnova se upočasni in po logiki bi morali začeti ravno pri aktivaciji presnove. Presnovo najbolje dvignemo s povečanjem telesne aktivnosti. Ta je koristna tako za dobro psihično počutje kot za maščobne blazinice. Z redno aktivnostjo dvignemo bazalni metabolizem (presnovo v mirovanju) in aktiviramo porabo presežkov tudi, ko mirujemo.

Pegasti badelj vsebuje polifenol silimarin je odlična ideja za spodbudo presnove v jetrih, ki so glavni presnovni organ. S silimarinom in učinkovinami s podobnim delovanjem (artičoka, regrat) boste aktivirali encime, ki razgrajujejo presežke hormonov, spodbudili pa boste tudi presnovo holesterola in maščob.

Izogibajte se tudi sladkorju v vseh oblikah in alkoholu, saj oba poglobita občutljivo ravnovesje hormonov (razmerje testosterona in estrogena) in od tega odvisno presnovo. Alkohol v jetrih preprečuje razgradnjo presežkov estrogena, sladkor pa dvigne inzulin, ki povzroči še večjo zmedo v hormonih.

Vedno svetujem tudi vnos omega-3 maščob, ki so substrat za proizvodnjo protivnetnih snovi. Maščobne celice v trebuhu so namreč bazen vnetja, ki škodi srcu in ožilju. Omega-3 najdemo v mastnih ribah kot so skuše, sardele, tune in losos. Te bi morali uživati dvakrat tedensko. Če niste ravno ljubiteljica rib, svetujem kakovostne kapsule z ribjim oljem ali olje na žlico. Kakovostne pomeni, da so prečiščene in izdelane s tehnološkimi postopki, ki ne oksidirajo maščob, ter zaščitene z antioksidanti pred oksidacijo (žarkostjo). Proizvajalci, ki so v združenju GOED (kratica za globalno neprofitno organizacijo za omega-3 EPK in DHK), upoštevajo vsa merila, ki jih določajo strogi standardi kakovosti ribjih olj te organizacije. Ti omogočajo, da so olja varna za potrošnike.

Pazite tudi na vnos mineralov, predvsem magnezija, ki ga najpogosteje primanjkuje v hrani, in pomembno uravnava presnovo.

Želim vam veliko uspeha in vas lepo pozdravljam.

V Hiši zdravja na vprašanja naših bralcev odgovarja mag. Urša Strlekar, mag. farm.

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane