10 julija, 2020

[Pisali ste nam] Uspešno proti luskavici

Žan sprašuje: “Imam luskavico na golenih in komolcih. Zdravnica mi je dala recept za lekarniško kremo s kortikosteroidom, ki mi ekceme ublaži samo začasno. Ko se preneham mazati, se ekcemi spet pojavijo. Po navadi se mi poleti koža izboljša, letos pa težava kar »vztraja«. Ali obstaja še kakšna naravna pomoč za luskavico?”

Pozdravljeni,

simptomi se pogosto izrazijo tudi pri močnem čustvovanju. Trenutne razmere, ki niso ravno pomirjujoče, prav gotovo doprinesejo k poslabšanju. Nekatere raziskave kažejo, da na potek zagonov vpliva tudi raven vitamina D v krvi, zato je nekako logično, da se poleti, ko se več sončite, težave na koži pomirijo. Zdrave ravni vitamina D so pomembne za splošno zdravje in uravnavanje avtoimunskih bolezni, kot je luskavica. Zato bi vam svetovala, da pozimi hrano dopolnjujete z vitaminom D.

Zagone luskavice je mogoče ublažiti tudi z esencialnimi maščobnimi kislinami, kot so omega-3. Te zavirajo delovanje arahidonske kisline, ki ima pomembno vlogo pri procesu vnetja. Predlagam nekoliko višje odmerke omega-3 od običajnih (2 g omega-3 EPK+ DHK in več). Pri rednem uživanju se izboljšanje simptomov pokaže praviloma po več mesecih jemanja, lahko pa tudi že prej. Zelo pomembno pa je, da jih uživamo skupaj s hrano. Na prazen želodec se ne bodo absorbirale in tako tudi ne bodo koristile. Pazite tudi na vnos antioksidantov kot so vitamin E, C, selen in cink. Vsi zmanjšujejo vnetni proces, ki aktivira pospešeno množenje nedozorelih kožnih celic. Teh, ki povzročijo, da koža pordi in je polna belih lusk.

Kreme s kortikosteroidi so zelo učinkovite in se uporabljajo kratek čas. Zelo uspešne so tudi kreme s cinkovim piritionom. Klinične študije z aktiviranim cinkovim piritionom (posebno obdelanim) so pokazale, da se razraščanje kožnih celic umiri, dodatno pa ima še protibakterijsko in protiglivično delovanje, s čimer se zmanjša možnost sekundarnih okužb, za katere je vneta koža bolj dojemljiva.

V Hiši zdravja na vprašanja naših bralcev odgovarja mag. Urša Strlekar, mag. farm.

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane