19 maja, 2020

[Pisali ste nam] Sem noseča in ne maram rib. Kaj naj storim?

Tina je vprašala: “Zanima me, iz katerih rib je olje v kapsulah DHA-500 in kakšna je čistoča olja? Sem noseča in od rib uživam le tunino iz konzerv. Vem, da to ni najboljše, žal pa rib res ne maram.”                 Pozdravljena, ga. Nina. Zahvaljujem se vam za vprašanje […]

Tina je vprašala: “Zanima me, iz katerih rib je olje v kapsulah DHA-500 in kakšna je čistoča olja? Sem noseča in od rib uživam le tunino iz konzerv. Vem, da to ni najboljše, žal pa rib res ne maram.”

omega nosečka

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozdravljena, ga. Nina.
Zahvaljujem se vam za vprašanje in zaupanje.

Olje v kapsulah DHA-500 je izdelano iz olja tun. Je prečiščeno, koncentrirano in posebno po tem, da vsebuje obrnjeno razmerje omega-3 maščobnih kislin EPK in DHK (EPA in DHA sta ameriški kratici). V običajnih izdelkih z omega-3 je več EPK komponente kot DHK, v tem izdelku pa je razmerje ravno obratno (500 mg DHK in 250 mg EPK).

Čistost olja je kontrolirana kar dvakrat. Prvič ga analizirajo pred proizvodnjo kapsul in nato še na koncu, ko je olje kapsulirano. Preverja se z najobčutljivejšo analizno tehniko (ICP-MS), ki omogoča določitev izredno majhnih količin težkih kovin, poliaromatov in drugih industrijskih onesnaževal. Olje ustreza prav vsem kriterijem, ki jih postavlja zakonodaja, vrednosti nečistoč pa so daleč pod dovoljenimi količinami.

Na podlagi vašega vprašanja ocenjujem, da ste se v ta izdelek zagledali zato, ker veste, da je DHK izjemno pomembna maščoba za vaše zdravje in za otrokov razvoj vida in možganov. Omega-3 maščobe se vgrajujejo v čisto vsako človeško celico, največje potrebe po njih, predvsem po DHK, pa imajo možgani in oči. DHK je sestavina živčnih ovojnic in živčnih vozlišč in je pomembna za izgradnjo živčevja in za razvoj višjih umskih funkcij.

In še malo statistike.

Nedavna slovenska raziskava dr. E. Benedika je pokazala, da dovolj DHK vnese le 12 % slovenskih nosečnic in 16 % doječih mamic. Ti podatki kažejo, da Slovenke nismo ravno ljubiteljice rib. Posledično pa za pomanjkanjem tega izjemno pomembnega hranila, trpijo tudi naši malčki. In kdo ve, na kaj vse to pomanjkanje dolgoročno še vpliva.

Lepo pozdravljam in želim vse dobro. Naj vam dan teče, kot riba plava v morju :).

V Hiši zdravja na vprašanja naših bralcev odgovarja mag. Urša Strlekar, mag. farm.

© 2023 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane