24 maja, 2021

[Pisali ste nam] Že leta se bojujem z debelostjo

Barbara sprašuje: »Že leta se bojujem z debelostjo. Pred morjem uspem malo shujšati, potem pa se jeseni kilogrami zopet naberejo. Poskusila sem različne pripomočke za hujšanje, rezultati pa so bili bolj ali manj neuspešni. Zasledila sem glukomanan. Ker je uradno odobren za hujšanje, bi poskusila še s tem. Zanima me, kako se jemlje in kako […]

Barbara sprašuje: »Že leta se bojujem z debelostjo. Pred morjem uspem malo shujšati, potem pa se jeseni kilogrami zopet naberejo. Poskusila sem različne pripomočke za hujšanje, rezultati pa so bili bolj ali manj neuspešni. Zasledila sem glukomanan. Ker je uradno odobren za hujšanje, bi poskusila še s tem. Zanima me, kako se jemlje in kako dolgo.«

Glukomanan je topna vlaknina, ki vsebuje malo kalorij in visok delež topne vlaknine. Zaradi svoje kemijske zgradbe deluje tudi kot prebiotik (hrana za črevesne bakterije). Po zaužitju potuje neprebavljen do debelega črevesa in kot tak dodatno odpravi še morebitno zaprtost in izboljša črevesno peristaltiko.

Po en gram glukomanana zaužijemo pred tremi dnevnimi obroki z veliko tekočine (voda ali nesladkan čaj). Glukomanan zaradi izjemne sposobnosti nabrekanja zapolni želodec in poveča občutek sitosti. V kombinaciji s hrano zadrži absorpcijo sladkorja, ki je glavni grešnik za nabiranje maščobnih oblog. Ta izjemna lastnost mu omogoča, da zniža tudi nihanje krvnega sladkorja in s tem povezanih velikih sunkov inzulina v krvi. Sunki inzulina povzročajo nervozo in depresijo, ta dva pa sta pogosto dodatna krivca za prenajedanje in tolaženje s hrano.

Pri hujšanju je pomembno, da uživanje glukomanana združujete z zdravo prehrano in rednim gibanjem. To je edina kombinacija, ki je bila uspešna v kliničnih raziskavah.

V prvi fazi hujšanja priporočam, da izločite kruh, testenine in beli riž. Izogibajte se sladkorju v kakršnikoli obliki. Ne jejte po šesti uri zvečer in jejte počasi. Najdite tudi dejavnost, pri kateri boste aktivni vsaj pol ure na dan; se spotili in pulz rahlo dvignili. Želim vam veliko uspeha in da se kilogrami ne bi več vrnili nazaj!

V Hiši zdravja na vprašanja naših bralcev odgovarja mag. Urša Strlekar, mag. farm.

© 2021 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane