30 maja, 2021

Potite se na zdrav način

Potenje je naraven proces, s katerim telo uravnava telesno temperaturo in izloča toksine. Sprožilec potenja ni le višja temperatura, pač pa tudi stres in telesna aktivnost. Svež pot sicer nima neprijetnega vonja, dokler ne prične razpadati na nečisti koži – takrat pa postane neprijeten, ki ga želimo zakriti.

Potenje je naraven proces, s katerim telo uravnava telesno temperaturo in izloča toksine. Sprožilec potenja ni le višja temperatura, pač pa tudi stres in telesna aktivnost. Svež pot sicer nima neprijetnega vonja, dokler ne prične razpadati na nečisti koži – takrat pa postane neprijeten, ki ga želimo zakriti.


Pri izbiri dezodoranta nas večinoma premamita prijeten vonj in lična embalaža, na sestavo pa pogosto kar pozabimo. Tako mogoče ne da se zavedamo, kupimo antiperspirant, ki obljublja svežino tudi do 72 ur in vsebuje veliko agresivnih kemičnih sestavin (aluminijev klorhidrat, parabene, fotalate, alkohol in druge telesu neprijazne snovi), ki grobo posežejo v delovanje žlez znojnic, lahko vstopijo v naš krvni obtok in slabo vplivajo na naše zdravje.

Razlika med aluminijem in alumomAluminij se pogosto uporablja v antiperspirantih in dezodorantih, največkrat v obliki aluminjevega klorohidrata, klorida, hidroksibromida ali cirkonija. Sposobnosti teh oblik aluminija je, da ob absorpciji skozi vrhnjo plast kože tvorijo neke vrste čep, s čimer preprečijo izločanje potu na površino kože in posledično ovirajo normalno delovanje žlez znojnic. Prav tako delujejo kot nevrotoksin, saj lahko prečkajo krvno-možgansko bariero ter lahko povzročajo nevrološke motnje kot je npr. Alzheimerjeva bolezen.

Alum oz. natančneje kalijev alum (potassium alum) ali kalijev aluminijev sulfat, pa je zmes naravnih mineralnih soli. Zaradi velikosti in visoke molekularne teže, molekule kalijevega aluma ne morejo prodirati skozi kožo. Na površini kože delujejo antibakterijsko in preprečujejo le nastanek neprijetnega vonja ter tako ne posegajo oz. ovirajo delovanja žlez znojnic. Z nanosom tanke plasti naravnega mineralnega dezodoranta preprečimo razkrajanje potu z bakterijami in posledično nastanek neprijetnega vonja.

Solni kristal kot dezodorant

Naravni dezodoranti CRYSTAL® vsebujejo zmes mineralnih soli. Le-te so sicer prisotne v vodi, ki jo pijemo, v skoraj vsej hrani in tudi v zraku, ki ga dihamo. Ne vsebujejo aluminijevega klorohidrata, aluminijevega cirkonija, alkohola, parabenov, alergenov in agresivnih kemičnih elementov, ki bi vplivali na spremenjeno delovanje znojnic. Zavedati se je potrebno, da preprečevanje potenja ni zdravo, saj tako posežemo v naravne procese v telesu.


Naravni mineralni dezodoranti Crystal so prijazni do kože in oblačil, saj ne puščajo mastnih madežev ali belih lis. Nanesete jih na oprhano, čisto kožo. Na tak način ne preprečujete naraviih funkcij telesa, preprečite pa nastanek neprijetnega vonja, ki nastaja ob razkrajanju pota. Kljub temu pa vam zagotavljajo celodnevno svežino.

Naravni dezodoranti se priporočajo:

Zaradi svoje 100 % naravne sestave so dezodoranti Crystal primerni za uporabo tako odraslih kot otrok, v času nosečnosti in dojenja ter za vse z občutljivo kožo. Na voljo so v obliki kamna, rol-on-a ali razpršila, izberete pa lahko med nevtralnim vonjem, vonjem kamilice in zelenega čaja, sivke in belega čaja, vanilje in jasmina ter granatnim jabolkom. Naravni dezodoranti v obliki razpršila ne vsebujejo potisnega plina.


Pripravila: Kaja Perme, mag. inž. prehrane

Priporočeni produkti

CRYSTAL Kamen deodorant v stiku, 120g

Kristalni kamen z mineralnimi solmi, brez vonja. Preprečuje nastanek neprijetnega vonja.

7,95 €

CRYSTAL Kristalni kamen potovalni deodorant v stiku, 40 g

Kristalni kamen z mineralnimi solmi, brez vonja. Preprečuje nastanek neprijetnega vonja.

3,97 €

CRYSTAL Naravni deodorant razpršilo z nevtralnim vonjem, 118 ml

Crystal DeodorantTM razpršilo, vsebuje naravne mineralne soli, brez vonja.

6,95 €

CRYSTAL Naravni deodorant v razpršilu z vonjem granatno jabolko, 118 ml

Deodorant vsebuje naravne mineralne soli. Navdaja z vabljivo naravno aromo granatnega jabolka.

8,56 €

CRYSTAL Naravni deodorant v razpršilu z vonjem kamilica in zeleni čaj, 118 ml

Deodorant vsebuje naravne mineralne soli. Navdaja z naravno aromo kamilice in zelenega čaja.

8,56 €

CRYSTAL Naravni deodorant v razpršilu z vonjem sivka in beli čaj, 118 ml

Vsebuje naravne mineralne soli. Navdaja z vabljivo naravno aromo sivke in belega čaja.

8,56 €

CRYSTAL Naravni deodorant roll-on z nevtralnim vonjem, 66 ml

Brez vonja. Zaradi rahle teksture raztopljenega kristalnega kamna najbolj priljubljena oblika.

6,95 €

CRYSTAL Naravni deodorant roll-on z vonjem granatno jabolko, 66 ml

Vsebuje naravne mineralne soli. Navdaja z vabljivo naravno aromo granatnega jabolka.

8,56 €

CRYSTAL Naravni deodorant roll-on z vonjem kamilica in zeleni čaj, 66 ml

Vsebuje naravne mineralne soli. Navdaja z vabljivo naravno aromo kamilice in zelenega čaja.

8,56 €

CRYSTAL Naravni deodorant roll-on z vonjem sivka z belim čajem, 66 ml

Vsebuje naravne mineralne soli. Navdaja z vabljivo naravno aromo sivke in belega čaja.

8,56 €

CRYSTAL Naravni deodorant roll-on z vonjem vanilija in jasmin, 66 ml

Vsebuje naravne mineralne soli. Navdaja z vabljivo naravno aromo vanilije jasmina.

8,56 €
© 2021 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane