8 septembra, 2020

Preprečimo jesenski stres in izčrpanost

September za marsikoga predstavlja začetek stresa in napetosti zaradi vrnitve v hiter tempo življenja, vsakodnevno rutino službenih, šolskih in domačih obveznosti. V stresnih trenutkih se spremeni naš nivo energije, delovanje hormonov in celotni metabolizem, kar je lahko tesno povezano z utrujenostjo, pogosto izčrpanostjo, glavoboli, razdražljivostjo, depresijo … Na številne psihične in fizične napore se lahko […]

September za marsikoga predstavlja začetek stresa in napetosti zaradi vrnitve v hiter tempo življenja, vsakodnevno rutino službenih, šolskih in domačih obveznosti. V stresnih trenutkih se spremeni naš nivo energije, delovanje hormonov in celotni metabolizem, kar je lahko tesno povezano z utrujenostjo, pogosto izčrpanostjo, glavoboli, razdražljivostjo, depresijo … Na številne psihične in fizične napore se lahko bolje pripravimo s pomočjo določenih vitaminov, antioksidantov in drugih funkcionalnih snovi, ki jih naše telo v tem obdobju dodatno potrebuje.


Ali zaužijete dovolj vitamina B12?

Vitamini telesu omogočijo, da črpa energijo iz zaužite hrane, se znebi strupov in se bori proti okužbam. Med trinajstimi vitamini, ki jih telo potrebuje, je B12 nedvomno eden pomembnejših. Opravlja namreč zelo pomembne naloge v našem telesu kot so nastajanje rdečih krvničk, pravilno delovanje živčnega sistema, normalno psihološko delovanje, nastajanje celic, sproščanje energije pri presnovi in še in še. Glavni razlog za običajne znake stresa kot so utrujenosti in izčrpanost, razdražljivost, glavoboli, depresija, slabokrvnost, oslabljen imunski sistem, zaprtje in driska, je lahko ravno pomanjkanje vitamina B12. Še posebej pa so ogroženi vegani in vegetarijanci, ljudje nad 60. letom starosti, posamezniki z boleznimi prebavil in avtoimunskimi boleznimi, ljudje, ki redno jemljejo zaviralce protonske črpalke in slabokrvni. Zaradi številnih koristi se pri ogroženih skupinah in posameznikih s simptomi pomanjkanja ter stresa, priporoča dodaten vnos vitamina B12 v obliki kakovostnih naravnih prehranskih dopolnil. Med najboljše oblike, ki jih telo zlahka uporabi, sodi metilkobalamin. To je namreč oblika fiziološko aktivnega vitamina B12, ki lahko preide možgansko-krvno pregrado in ga najdemo v krvni plazmi, možgansko-hrbtenjačni tekočini in v tekočem delu citoplazme.

Eden najmočnejših antioksidantov v boju proti stresu

V stanju stresa smo v večji meri izpostavljeni prostim radikalom, ki lahko poškodujejo naše celice, beljakovine, maščobe in DNK. Če je stopnja stresa prevelika, naše telo izgublja bitko s prostimi radikali, zmanjša se nam življenjska energija in moč, prav tako pa smo bolj izpostavljeni raznim boleznim. Eden najmočnejših antioksidantov v našem telesu je ubikinol. Predstavlja reducirano, antioksidativno aktivno obliko koencima Q10, z visoko stopnjo absorbcije. Nahaja se praktično v vseh naših celicah, tkivih in organih ter je ključnega pomena za vzdrževanje homeostaze energijskih procesov, celično rast ter za zaščito organizma pred oksidativnim stresom. Priporočamo ga vsem v stanju psihičnega in fizičnega stresa (npr. športniki), še posebej pa starejšim (nad 40 let) in posameznikom s kroničnimi ter drugimi boleznimi, saj imajo le-ti nižjo koncentracijo antioksidantov v telesu, kakor tudi slabšo sposobnost absorbcije hranil.

Nad psihične napore z L-tirozinom

Utrujenost, depresija, anksioznost, nemir, težave s spanjem, slabo počutje? Vse to so pogosti znaki preobremenjenosti in hitrega tempa življenja. Odlična rešitev premagovanja psihičnih naporov, brez neželenih učinkov je L-tirozin. Predstavlja pomembno aminokislino, ki je sestavni del beljakovin živih bitij in predhodnik za sintezo tiroksina, melanina ter živčnih prenašalcev. Čeprav L-tirozin deluje na mnogo različnih načinov, je klinično najbolj pomembna njegova vloga kot predhodnika za sintezo norepinefrina in dopamina. S spodbujanjem tvorbe živčnih prenašalcev, L-tirozin stimulira centralni živčni sistem in deluje kot antidepresiv. Ugotavljajo, da lahko olajša znake stresa, med drugim tudi povišan krvni tlak, vznemirjenost in nihanje razpoloženja.

Z rastlinskimi adaptogeni nad stres 

Adaptogene rastline vsebujejo posamezne snovi, ki telo ščitijo pred različnimi stresorji in povečajo njegove prilagoditvene sposobnosti na različne stresne situacije. Med pomembne adaptogene rastline sodita tudi Eleuthero – sibirski ginseng in Rhodiola – rožni koren. Že vtradicionalni kitajski medicini so ju uporabljali kot zeliščna adaptogena za blaženje odziva telesa na različne stresorje.

Pripomoreta k optimalni mentalni in kognitivni aktivnosti ter k normalni cirkulaciji krvi, kar je povezano z aktivnostjo možganov. 
Rhodiola je še posebej primerna za športnike in rekreativce, kakor tudi posameznike v zelo stresnem obdobju za pomiritev.  Eleuthero pa v primeru šibkosti, izčrpanosti in utrujenosti poveča mentalne in fizične sposobnosti organizma ter pomaga pri okrevanju in rehabilitaciji.

Pripravila: Sendi Lešnjak, mag. inž. prehrane

© 2021 Hiša zdravja. Vse pravice pridržane