Kako bodo vaše sladice bolj zdrave in manj kalorične?
Stevia (latinsko Stevia rebaudiana) je rastlina, ki najbolje uspeva v Južni Ameriki. Njene sveže ali posušene liste že stoletja uporabljajo za sladilo. Indijanci Guarani jo imenujejo »kaa-he-e«, kar v njihovem jeziku pomeni sladka zel. Stevia je samorodni grmiček, večletna rastlina, ki zraste do višine 60 cm, na plantažah pa tudi do 90 cm. Rastlina ima veliko vejic, ki so porazdeljene po steblu s parnimi, mesnatimi listi. Liste Stevie pobirajo v začetku cvetenja, ko je najslajša. Največkrat se Stevia uporablja kot sladilo. Ne vsebuje ogljikovih hidratov in nima energijske vrednosti. Njen glikemični indeks (GI) je nič. Glavna sestavina so steviolni glukozidi (rebaudiozid in steviozid ), ki rastlini dajejo sladek okus. Listi so 30 do 45-krat bolj sladki od sladkorja, ekstrahirano sladilo pa je kar 250 do 400-krat slajše od sladkorja. Uporaba Stevie je najbolj razširjena v Južni Ameriki, na Kitajskem in Japonskem.
Sladilo je primerno za diabetike, saj gre za prvo naravno sladilo, ki nima energijske vrednosti in ob zaužitju ne vpliva na porast krvnega sladkorja. Stevia ne karamelizira, ni kancerogena, ne fermentira v alkohol in ne vsebuje konzervansov. Zaradi ničelnega glikemičnega indeksa ne povečuje želje po sladkem, zato lahko ob priboljšku (sladici s Stevio) uživamo ne da bi pri tem sprožili verižno reakcijo ponavljajočega poseganja po slaščicah. Zaradi te lastnosti jo lahko koristno uporabimo pri redukciji telesne teže. V nekaterih receptih sladkorja žal ne moremo preprosto zamenjati s Stevio, saj pri pripravi jedi nima enakih karakteristik kot sladkor (penasto vmešana jajca za biskvit, karamelizacija,…). Priprava slaščic s Stevio potrebuje prilagoditev receptov.
Stevio uporabljajo tudi v zobnih pastah in ustni vodi, ne le kot nadomestek drugim sladilom temveč tudi zaradi njenega dokazanega antibakterijskega delovanja.
Še več receptov najdete v naši brezplačni knjižici receptov tukaj.
RECEPTI
OREHOVA POTICA
- 550g moke
- 1 žlička NOW Better Stevie
- 1 vrečka suhega-instant kvasa
- 2 dl mleka
- 4 rumenjaki
NADEV:
- 400 g mletih orehov
- 2dl sladke smetane
- 1 žlička in pol NOW Better Stevie ali 1 žlička NOW Better Stevie ter 2 žlici medu
- 2 žlici ruma
- 2-3 beljaki
Kvas presejemo v moko. Iz vseh sestavin zgnetemo gladko testo in ga pustimo, da vzhaja vsaj 1 uro. Ponovno ga pregnetemo ter razvaljamo. Pripravimo nadev iz mletih orehov, ki jih prelijemo s toplo sladko smetano, dodamo stevio ter sneg iz beljakov. Enakomerno namažemo na testo ter čvrsto zvijemo. Zvitek položimo v pomaščen model, ki smo ga potresli z moko ter ga z daljšim zobotrebcem na nekaj mestih prebodemo.
Premažemo z mlekom in pustimo vzhajati vsaj 6 ur.
Temperatura pečice: 180 °C
Čas pečenja: 60 do 90 minut
E. vrednost (100 g): 372,43 kcal (1559,9 kJ); OH 36,7 g; B 13,4 g; M 29,1 g
MAFINI Z BANANO IN JAGODAMI (za 12 mafinov)
- 240 g polnozrnate moke
- 1/2 čajne žličke sladila NOW Better Stevia
- 2 in 1/2 čajni žlički pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 1 jajce
- 120 ml vode
- 2 jedilni žlic olja
- 1 banana
- 120 g svežih jagod
Naoljimo modele za mafine ali uporabimo papirnate posodice. V skledi zmešamo moko, stevio, pecilni prašek in cimet, v drugi pa jajce, vodo in olje. Tekoče sestavine vmešamo v prvo posodo in dobro premešamo. Banano in sveže jagode narežemo na drobne kocke in jih rahlo vmešamo z ostalimi sestavinami. Napolnimo modelčke in spečemo.
Temperatura pečice: 200 °C
Čas pečenja: 20 minut
E. vrednost (100 g): 207,3 kcal (867,2 kJ); OH 34,4 g; B 6,5 g; M 4,6 g
KRUH Z ROZINAMI
- 300 ml vode
- 200 g rozin
- 600 g polnozrnate moke
- 1 vrečka suhega kvasa
- 1/5 čajne žličke sladila NOW Better Stevia
- 40 g masla
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 2 jajci
Rozine zavremo v vodi in ohlajamo 5 minut. Odvečno tekočino odcedimo, shranimo in ji prilijemo še skodelico vode. Po tekočini potresemo kvas in pustimo, da se raztopi. Dodamo moko, stevio, maslo, sol, cimet in jajca. Počasi premešamo in nato stepamo na visoki hitrosti 4 minute. Z žlico vmešamo rozine. Po potrebi dodamo moko, testo mora biti kompaktno.
Testo pustimo vzhajati 30 minut, volumen naj se podvoji. Nato ga razdelimo na dva dela in oblikujemo štruci, ki ju položimo na naoljen pekač. Vzhajamo še 30 minut.
Temperatura pečice: 190 °C
Čas pečenja: 20 do 25 minut
E. vrednost (100 g): 262,9 kcal (1099,8 kJ); OH 47,7 g; B 9,8 g; M 3,3 g
PIŠKOTI S SUHIM SADJEM
- 300 g polnozrnate pšenične (pirine) moke
- 1 in 1/2 čajne žličke sladila NOW Better Stevia
- 1/4 čajne žličke soli
- 150 g ovsenih kosmičev
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 250 ml vroče vode
- 50 ml rastlinskega olja
- 1 čajna žlička vanilijinega ekstrakta
- 1 čajna žlička rumove arome ali 2 jedilni žlici ruma
- 60 g nesladkanih posušenih jabolk (lahko kateregakoli suhega sadja)
- 15 g sezamovih semen
V posodi zmešamo moko, stevio in sol. Ovsene kosmiče nasekljamo na polovice oz. četrtine. Vročo vodo prelijemo preko pecilnega praška in kosmičev in dobro premešamo. Dodamo olje, vanilijin ekstrakt ter rum. Dodamo suhe sestavine in dobro premešamo.
Na koncu vmešamo še suho sadje in sezam. Za en piškot zajamemo 2 jedilni žlici testa, oblikujemo v kroglice, položimo na rahlo naoljen pekač in spečemo. Piškoti naj bodo na spodnji strani rahlo zapečeni.
Ohladimo in hranimo v dobro zaprti posodi.
Temperatura pečice: 160 °C
Čas pečenja: 13 do 15 minut
E. vrednost (100 g): 349,4 kcal (1463,3 kJ); OH 46,9 g; B 8,3 g; M 14,1 g
MANDLJEVA OMLETA Z MALINAMI (za 4 osebe)
- 500 g mešanega jagodičevja (maline, ribez, jagode)
- 1 vrečka vanilijinega sladkorja
- 4 jajca
- 1/4 čajne žličke sladila NOW Better Stevia
- 250 ml mleka
- 150 g moke (lahko polnozrnate)
- 4 jedilne žlice mletih mandljev
- 5 jedilnih žlic olja
- sladkor v prahu za posip
Jagodičje operemo in očistimo. Razrežemo na manjše dele in zmešamo z vanilijinim sladkorjem. Jajčne beljake ločeno stepemo s ščepcem soli, rumenjake pa razžvrkljamo in postopoma primešamo stevio, mleko, moko in mandlje. V testo previdno vmešamo sladkor in na koncu še sneg iz beljakov. V ponvi segrejemo žlico olja, vanjo vlijemo četrtino testa in ga enakomerno razporedimo.
Zapečemo na srednje močnem ognju najprej na eni, nato še na drugi strani, da omleta zlato porjavi. Pečene omlete nadevamo z jagodičjem in prepognemo. Lahko tudi posujemo s sladkorjem v prahu.
E. vrednost (100 g): 175,8 kcal (736,6 kJ); OH 13,3 g; B 5,3 g; M 11,5 g
CIMETOV JABOLČNI KOLAČ
- 80 g dietne margarine
- 2 čajni žlički sladila NOW Better Stevia
- 2 jajci
- 80 g grobo mletih mandljev ali orehov
- 1 ščepec soli
- 100 g polnozrnate moke
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 1/2 žličke cimeta
- 1 žlička kakava
- 2-3 žlice mineralne vode
- 100 g svežih jabolčnih rezin
- maščoba za pekač
Margarino penasto umešamo s polovico stevie. Drugo za drugim vmešamo jajci ter dodamo mandlje, preostanek stevie in sol. Moko zmešamo z pecilnim praškom, cimetom in kakavom ter presejemo na testo. Zmešamo v gladko maso in dodamo jabolka.
Testo predenemo v pomaščen pekač (premer 20 cm) in spečemo. Predlog za serviranje: 280 g svežih ali zmrznjenih borovnic segrejemo pri nizkem ognju, da izločijo sok. Z žlico jih razdelimo na kose kolača, ki jih bomo postregli na krožnikih.
Okrasimo s 120 g stepene sladke smetane.
Temperatura pečice: 200 °C
Čas pečenja: 40 minut
V 100 g izdelka: E. vrednost (100 g): 185,9 kcal (777,6 kJ); OH 9,16 g; B 3,7 g; M 14,86 g
Želiš še več receptov? Prenesi si brezplačno knjižico receptov tukaj.
DOBRO JE VEDETI
Količinska primerjava NOW Stevie in belega sladkorja:
- 1 skodelica belega sladkorja je enaka ekvivalentu 1 čajne žličke NOW Stevie
- 1 jedilna žlica belega sladkorja je enaka ekvivalentu ¼ čajne žličke NOW Stevie
- 1 čajna žlička / 1 merica belega sladkorja je enaka ekvivalentu 1/16 čajne žličke NOW Stevie